Nieuws Coronavirus

Campagne #ikchinees van start wegens discriminatie om coronavirus

De Chinese gemeenschap in Nederland ondervindt last van discriminatie vanwege het coronavirus. Er zijn in de afgelopen weken vele meldingen van gemaakt en daarom is deze gemeenschap vrijdag een landelijke campagne gestart: #ikchinees. Daarmee vragen zij iedereen om chinees te eten, een selfie te maken en deze met de hashtag #ikchinees te delen op social media. Om op die manier positief om te gaan met discriminatie.

Redactie De Ondernemer | Foto: Tycho van Dijk 14 februari 2020

Campagne ikchinees discriminatie coronavirus 4

Sinds de uitbraak van het coronavirus ervaren veel Chinezen in Nederland dat er kwetsende opmerkingen en flauwe grappen worden gemaakt. Dit meldt Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Ook mensen met een Aziatisch uiterlijk ervaren dit. Bij het Meldpunt Discriminatie zijn in de afgelopen week al meer dan 3000 meldingen binnengekomen. Dit is een explosieve stijging ten opzichte van de gemiddeld 4500 tot 5000 meldingen die het meldpunt per jaar ontvangt.

Zeng Ji, voorzitter van de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland: ,,Voor hardwerkende Chinese Nederlanders die in Nederland actief bijdragen aan de samenleving is dat heel pijnlijk. Toch horen de Chinese gemeenschap en de Chinese keuken al decennia thuis in Nederland, iedereen weet: Chinezen werken hard en zeuren niet."

Lees ook: Nederland in top 10 economisch meest getroffen landen door coronavirus

Oproep aan grote groep positieve Nederlanders

Met de campagne #ikchinees willen de organisatoren de kwetsende uitlatingen van een kleine groep Nederlanders niet centraal stellen. Bin Yu, voorzitter van VCHO: ,,We willen juist die grote groep positieve Nederlanders oproepen om te laten zien dat Chinezen in Nederland thuis horen.”

De start van de campagne #ikchinees is op 14 februari in Den Haag. Na de ministerraad zal de Chinese horeca de bewindspersonen een wok to go maaltijd meegeven. Vervolgens zal de campagne worden afgetrapt in perscentrum Nieuwspoort. In de week van 14 – 21 februari zullen diverse BN’ers, Nederlandse topkoks en Tweede Kamerleden de campagne ondersteunen.