Nieuws Coronavirus

Cijfers KPMG: investeringen in Nederlandse startups lopen razendsnel terug

De wereldwijde investeringen in startups blijven ondanks de coronacrisis op peil, in Nederland liggen de kaarten er echter anders voor. Bij ons namen de investeringen fors af, van 420 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2019 tot 150 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar. ,,Gezien de ervaringen in het eerste kwartaal in Azië ligt een verdere daling in het tweede kwartaal van dit jaar in het verschiet”, waarschuwt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance.

Van onze redactie 22 april 2020

Startups investeringen kpmg corona cijfers

Steeds meer startups in ons land zien het aantal investeerders teruglopen. Foto: Unsplash

In de eerste drie maanden van dit jaar werd er wereldwijd voor een bedrag van 61 miljard dollar in startups geïnvesteerd. Dat is iets minder dan het bedrag van 65,6 miljard dat in het laatste kwartaal van 2019 werd gestoken in nieuwe ondernemingen. Het aantal transacties (financiële overeenkomsten, red.) liep wel sterk terug, van 5.820 naar 4.260.

Bovenstaande blijkt uit Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar wereldwijde investeringen in startups. In Europa namen de investeringen in startups toe van 7,9 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2019 tot 8,8 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2020. Ook in Europa daalde het aantal transacties, van 1.262 tot 923.

''Hoewel op dit moment wereldwijd nog veel durfkapitaal beschikbaar is, zullen veel investeerders inzicht willen hebben in de uiteindelijke gevolgen van de pandemie''

Mark Zuidema, partner KPMG Corporate Finance

Coronacrisis gaat veel startups raken

Mark Zuidema van KPMG Corporate Finance verwacht dat de gevolgen van de coronacrisis de komende maanden veel duidelijker gaan worden en heel veel startups financieel gaan raken. ,,Het coronavirus zorgt nu al voor een ongekend aantal faillisementen en dat zal de komende maanden alleen maar doorgaan. Bedrijven die niet omvallen, zullen het hoofd boven water willen houden door zich te concentreren op hun kernactiviteiten.''

,,Hoewel op dit moment wereldwijd nog veel durfkapitaal beschikbaar is, zullen veel investeerders inzicht willen hebben in de uiteindelijke gevolgen van de pandemie. Met uitzondering van strategische investeringen zullen de durfinvesteringen die bedrijven doen op de korte termijn waarschijnlijk een stuk lager zijn. De daling met 31 procent van investeringen in het eerste kwartaal in Azië - de eerste regio die geraakt werd door COVID-19 – is een duidelijke en informatieve voorbode voor wat nog in de rest van de wereld kan gebeuren'', aldus Zuidema.

''Met de grote onzekerheid die COVID-19 heeft gecreëerd, zullen investeerders risico’s nog meer willen mijden''

Mark Zuidema, partner KPMG Corporate Finance

Overbruggingsfinanciering nodig

Na de mislukte beursgang van WeWork eind vorig jaar zijn durfkapitaalinvesteerders volgens KPMG voorzichtiger geworden met hun investeringen. Het belang van winstgevendheid van de bedrijven waarin zij investeren is duidelijk toegenomen. Zuidema: ,,Met de grote onzekerheid die COVID-19 heeft gecreëerd, zullen investeerders risico’s nog meer willen mijden. Het virus slaat dus in feite de deur naar veel geplande beursgangen dicht, zeker op de korte termijn.''

Een groot aantal bedrijven zal volgens Zuidema een vorm van overbruggingsfinanciering nodig hebben om de turbulentie op de markt te kunnen doorstaan. ,,Vooral bedrijven in de Verenigde Staten lopen mede gezien de aanstaande presidentsverkiezingen een risico. Zoals het er nu naar uitziet, zal de huidige pandemie niet voor het eind van het jaar uit de lucht zijn. Dat betekent in mijn ogen dat beursgangen niet eerder dan 2021 weer op gang komen.”

Lees ook: Help de startup verzuipt! Speeddate moet voorkomen dat jonge bedrijven omvallen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.