Nieuws Coronavirus

'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'

De optelsom van het coronavirus, Brexit en de stikstofproblemen gaat 'een mager economisch jaar' betekenen, voorspelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. 'Het bedrijfsleven krijgt crisis op crisis', stelde hij in het tv-programma WNL op Zondag.

Van onze redactie 1 maart 2020

Laatste update: 3 maart 2020 15:12

Coronavirus AEX

Stevige verliezen op de beursvloer in Amsterdam, en dat alles door het coronavirus. Foto: ANP.

,,Door de koersval op de beurzen gaan consumenten minder makkelijk geld uitgeven. De negatieve invloed hiervan op het bedrijfsleven is al voelbaar, en dan vooral bij de kleinere bedrijven", vertelt De Boer.

De werkgeversvoorzitter legde een link tussen het coronavirus, Brexit en stikstofproblemen om de conclusie 'het wordt een mager economisch jaar' te kunnen trekken. In plaats van de verwachte 1 procent groei denkt hij dat Nederland enkele tienden van procentpunten lager uitkomt, tussen de 0,5 en 1 procent.

De Boer verwacht dat Europa in de nabije toekomst gaat werken aan een grotere economische autonomie, zodat effecten zoals die van de corona-uitbraak op de Europese economie worden afgezwakt.

Lees ook: Nederland in top 10 economisch meest getroffen landen door coronavirus

China en coronavirus

De Boer noemde onder meer China, waar 'we superafhankelijk van zijn'. De industrie daar heeft een harde klap gekregen door de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden. Een van de belangrijkste graadmeters die aangeeft hoe de industrie ervoor staat, de inkoopmanagersindex, daalde onverwacht naar een absoluut dieptepunt.

Intussen worden diverse Nederlandse bedrijven geraakt omdat zij geen grondstoffen geleverd krijgen uit China, of juist de vraag naar hun producten wegvalt. Zo wordt de pijn bijvoorbeeld gevoeld bij toeleveranciers van de auto-industrie.

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.