Nieuws Coronavirus

Coolblue, IKEA, Bijenkorf, WE Fashion en C&A: alle winkels dicht

Woonwarenhuis IKEA, Bijenkorf, C&A en WE Fashion houden hun vestigingen in Nederland per direct tot en met 6 april gesloten. De telecomwinkels van KPN en T-Mobile zijn ook dicht. Alle bedrijven doen dat, stellen zij in hun verklaring, om de gezondheid van het personeel en klanten te kunnen waarborgen. De webwinkels blijven wel open. Anderhalve week geleden intussen nam Coolblue al de beslissing hun 'stenen winkels' te sluiten.

Van onze redactie 17 maart 2020

Laatste update: 18 maart 2020 13:30

IKEA woonwinkel

Lees ook: Patrick Wessels: 'Besluit winkeldeuren te sluiten staat voor betrouwbaarheid en daadkracht'

IKEA nam dinsdag het definitieve besluit de winkels dicht te doen; eerder al waren op diverse locaties de kinderspeelplaatsen Småland niet meer toegankelijk, en dat in samenspraak met het RIVM, Voor bezorgers en monteurs van meubelen en de installateurs van keukens en badkamers werden vanwege het coronavirus extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Na de tijdelijke sluiting van de dertien IKEA-filialen blijft er voor het winkelpersoneel voldoende werk. Zij worden ingezet om de verwachte extra toeloop van de webwinkel het hoofd te bieden.

De Bijenkorf, C&A, WE Fashion sluiten ook de deuren

De Bijenkorf heeft in zeven steden in Nederland een winkel die intussen ook dicht zijn, waaronder Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Bij het bedrijf werken in totaal 3000 werknemers.

Kledingwinkelketen C&A sluit vanaf woensdagavond tot nader order al zijn 116 filialen in Nederland. C&A heeft al in meer landen zijn winkels moeten sluiten, zo is dat in België eerder deze week al gebeurd. In Nederland heeft de keten ongeveer 3300 medewerkers.

'Verstandige statements winkelketens'

Internationaal zijn er ook diverse ketens die dicht zijn gegaan: Apple, Nike, Microsoft en Urban Outfitters bijvoorbeeld.

Marcom-deskundige Thijs van Dijk over deze beslissing van IKEA, dinsdag: ,,Dit is een van de eerste grote concerns die ervoor kiest in ons land haar winkels te sluiten en maakt hiermee een verstandig statement. Ze dragen hiermee uit het goede voorbeeld te willen geven, qua merkwaarde scoort IKEA hier bij de consument punten mee, nadat eerder AH en McDonald's met paginagrote uitingen in dagbladen dat deden. Toch speelt ook een gevoel van 'het braafste jongetje van de klas' met de gezondheid van personeel en consument centraal te stellen."

Volgen meer grotere winkelbedrijven?

,,Ik denk echter dat juist ook kostenbesparing een grote rol in speelt in de beslissing de filialen te sluiten, ook bij IKEA kwamen de afgelopen dagen steeds minder consumenten. Bij bijvoorbeeld bouwmarkten en de grote multimedia-winkels speelt dat ook, in die hoek verwacht ik ook nog berichten voorlopig de deuren te gaan sluiten."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.