Nieuws Coronavirus

MKB-Nederland: 'We blijven in gesprek over sectoren die buiten TOGS-regeling vallen'

Ook MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat ondernemers in de non-food detailhandel toch ook in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), zoals het ministerie van EZK zojuist heeft aangekondigd. 'Complimenten aan staatssecretaris Mona Keijzer en minister Wiebes dat ze na alle commotie zo snel hebben gehandeld', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Van onze redactie 29 maart 2020

Winkelstraat tilburg corona

Beluister hierboven de Corona Update van zondag 29 maart, met Jacco Vonhof over onder meer de recente ontwikkelingen rondom de TOGS-regeling.

Non-food detailhandel ook in TOGS-regeling

Het kabinet maakte de eerste regelingen bekend voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis: de TOGS voor bedrijven die door overheidsbeleid de deuren hebben moeten sluiten en de TOZO voor zelfstandigen. Met name vanuit de non-food detailhandel was er direct kritiek, omdat ondernemers in die branche geen aanspraak konden maken op de tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS).

Meer weten over de regelingen?

Veel onbegrip bij ondernemers

,,Ook bij ons zijn veel berichten binnengekomen van ondernemers die dat niet begrijpen', zegt Vonhof. 'Kleding- en schoenenwinkels hebben hun deuren dan wel niet móeten sluiten zoals de horeca, maar met het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, blijven klanten weg. Sommige zaken hebben hun omzet daardoor tot nul zien teruglopen. Het is alleen maar fair dat ook deze ondernemers in aanmerking komen voor die tegemoetkoming. Wij zijn blij dat de bewindslieden van EZK dit zo snel hebben geregeld en dat deze ondernemers vanaf aanstaande maandag ook van de regeling gebruik kunnen maken."

Lees ook: Vervanging TOGS regeling: maximaal 50.000 euro voor kleine ondernemers

Verder in gesprek met kabinet

MKB-Nederland en VNO-NCW constateren dat er meer sectoren zijn die nog buiten de regeling vallen, maar waar omzetten evengoed hard onderuit zijn gegaan. ,,Daarover gaan we verder met het kabinet in gesprek", aldus Vonhof.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.