Nieuws Coronavirus

Nederlandse sierteelt: 'We staan op omvallen'

De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd: het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel, meldt de organisatie.

Van onze redactie 15 maart 2020

Sierteelt planten bloemen

'CORONA UPDATES' NEW BUSINESS RADIO

De Ondernemer verzorgt vanaf maandag 16 maart dagelijks om 8.00, 12.00 en 17.00 uur een Corona Update op New Business Radio(.nl). Luister online mee naar de actualiteit, nieuws van bedrijfsleven en branche-organisaties, en ook oplossingen die collega-ondernemers bieden rondom het corona-virus.

Sierteelt is de derde exportsector van Nederland. Naast mainports Schiphol en de Rotterdamse Haven is Nederland ook de internationale draaischijf voor sierteelt. Nederland zorgt voor circa 35 procent van de wereldwijde export. De export van bloemen en planten bedraagt 6,2 miljard euro. In de sierteelt en daaraan gerelateerde dienstverleners werken circa 150.000 mensen.

De sierteelt neemt een unieke positie in omdat het gaat om dagverse producten. Bloemen kunnen niet bewaard worden om later op de markt te brengen.

Lees ook: Déze coronamaatregelen moet de politiek nu nemen, vindt ONL-voorman Biesheuvel

Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland: ,,De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter."

'Crisis op slechtst denkbare moment'

Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week.

,,Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf."

Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'

'Onherstelbare schade dreigt'

Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden, schrijft de organisatie in een statement. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt, betekent dat als steun uitblijft, het einde voor heel veel sierteeltbedrijven.

Royal FloraHolland als coöperatie van kwekers zet alles op alles om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar de sector heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden. 'Nederland staat internationaal bekend als het centrum van de sierteelt. De tulp is een wereldwijd symbool voor ons land. De in de loop der jaren unieke sierteelt-infrastructuur dreigt onherstelbare schade op te lopen. Dat mogen we niet laten gebeuren'.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.