Nieuws Coronavirus

Corona dreunt door, maar KVK zag in 2021 ook meer startende ondernemers

De coronapandemie heeft vorig jaar opnieuw diepe sporen in het ondernemerslandschap achtergelaten. Desondanks liet 2021 een stijging zien in het aantal startende ondernemers. Het zijn enkele van de meest opmerkelijke punten uit het woensdag gepresenteerde KVK-jaarverslag.

Van onze redactie 13 april 2022

Start bedrijf kvk

KVK zag vorig jaar tien procent meer starters in vergelijking met 2020. Foto: Shutterstock

De coronapandemie zorgde ook in 2021 voor veel onzekerheid bij ondernemers, blijkt uit het jaarverslag. Ondanks corona waren er verleden jaar vele starters. Met 326.644 inschrijvingen in het Handelsregister, was er sprake van een stijging van 10 procent ten opzichte van 2020. Het aantal uitschrijvingen (239.000) daalde met 7 procent (2020: 256.000).

KVK staat ondernemers vanaf de start van de pandemie bij met het Coronaloket. Daar kunnen zij terecht voor ondersteuning en gericht advies. In 2021 kreeg de online versie van het Coronaloket ruim 4 miljoen bezoekers. Ook lanceerde KVK een programma voor ondernemers in zwaar weer.

''Een van de grote uitdagingen voor KVK is om de wettelijke taak van openbaarheid en de toenemende roep om meer privacy in een nieuwe balans te brengen''

Kamer van Koophandel

708.000 registraties in het UBO-register

Vanuit de registerfunctie heeft KVK ook het doel een onmisbare bijdrage aan een veilig ondernemersklimaat te leveren. In 2021 noteerde KVK in dat kader 708.000 registraties in het UBO-register, dat de uiteindelijke belanghebbenden van een organisatie vastlegt, in 2022 continueert KVK deze en andere registertaken.

Samen met ministerie van Economische Zaken en Klimaat: 'Datavisie'

Een van de grote uitdagingen voor KVK is om de wettelijke taak van openbaarheid en de toenemende roep om meer privacy in een nieuwe balans te brengen. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) organiseert men hiervoor de zogenoemde Datavisie. In 2021 was er een eerste openbare consultatie voor belanghebbenden. In het voorjaar en de zomer 2022 volgt een tweede ronde. Daarin worden mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht.

Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws