Nieuws Coronavirus

Door corona geen plan A, maar plan B: ondernemers openen uitgaanscentrum alsnog

Voor Dennis van Soelen en Monique van Blokland moest 13 maart de dag worden waarop hun DS Party & Event Center in Culemborg de deuren voor het eerst zou openen. Dat liep even anders. Het stel raapte zichzelf bij elkaar, bedacht een plan B en kijkt nu reikhalzend uit naar 12 september wanneer ze opengaan, en nu echt.

Bram van Schaik (AD) 2 september 2020

Party events opening corona

Monique van Blokland en Dennis van Soelen in DS Party & Event Center. Foto: William Hoogteyling

Het ziet er gelikt uit, de grote zaal van het complex aan de Beesdseweg aan de rand van het bedrijventerrein. Alles is in gereedheid om evenementen tot 1600 mensen te herbergen; de bars aan weerszijden van de zaal, het podium (mét minibar) en de indrukwekkende geluids- en lichtinstallatie. Even verderop eenzelfde beeld in de kleine zaal. ,,We mogen in totaal 3000 mensen binnen hebben’’, zegt Dennis van Soelen (32) in het AD. ,,Volgende week beginnen we met een diner met concert, met maximaal 200 gasten. Tja, je moet wat.’’

Ondernemers in evenementenbranche

De geboren Culemborger Van Soelen en zijn uit Beusichem afkomstige partner Monique van Blokland (30) hebben een bewogen periode achter de rug. Net als zoveel ondernemers in de evenementenbranche, met dat verschil dat hun toko al dicht moest voordat ze ook maar konden starten.

''Op 12 maart kwam de pers­con­fe­ren­tie en ging er een streep door de opening. We zijn dat hele weekend van slag geweest''

Dennis van Soelen, ondernemer

Van Soelen over de voorgeschiedenis: ,,In 2013 ben ik gestart met DS Events, waarmee we ons richten op partyverhuur en catering. Al snel had ik het idee om ook een eigen ruimte te hebben om aan de vraag voor evenementen te kunnen voldoen. Maar die ruimte was hier niet. Tot eind vorig jaar dit pand beschikbaar kwam. In januari hebben we de knoop doorgehakt, 1 februari was het van ons. Het gebouw was al gestript en we zijn direct aan de slag gegaan met de verbouwing en inrichting.’’

Streep door plannen na corona-persconferentie

Van Blokland vult aan: ,,Op 13 maart, het werk was nog niet helemaal af, hadden we al de eerste reservering in de agenda: een pensioneringsfeest van een bedrijf. Verderop in dat weekend een tweede, een babyborrel. En toen kwam de persconferentie van 12 maart en ging overal een streep door.’’ Het hakte erin, geven ze toe. ,,We zijn dat hele weekend van slag geweest’’, erkent Van Soelen. ,,We konden ons niet eens bewijzen. En daarbovenop werden ook alle reserveringen van onze andere tak, DS Events, gecanceld.’’

Geen overheidssteun voor Party & Event Center

Voor die onderneming konden ze nog aankloppen voor overheidssteun, het gloednieuwe Party & Event Center had nergens recht op. ,,We hadden nog niets neergezet, dus we konden geen cijfers overleggen.’’ Om het personeel toch iets te doen te geven, hebben ze met z’n allen de afwerking gedaan. En al werkend bedachten ze hoe ze verder konden.

,,Zo is het idee voor een brasserie ontstaan’’, vertelt Van Soelen, wijzend naar de ruimte achter de glazen voorgevel. ,,Hier zouden aanvankelijk de kluisjes komen, maar die hebben we geschrapt. Eind jaren 90, in de tijd dat er een kartcentrum in zat, was hier ook horeca. Later is de gevel dichtgemaakt, wij hebben hem nu weer opengemaakt. Voordeel is dat de mensen nu kunnen zien dat hierachter geen donker hol is.’’

''Tot januari moeten we doorbijten. En dan hopen we op een frisse start in het nieuwe jaar''

Dennis van Soelen, ondernemer

Heilig geloof in eigen concept

Het pand, bouwjaar 1955, heeft een hele geschiedenis. Eerst sociale werkplaats, later kartcentrum en vanaf 2004 tot vorig jaar als evenementencentrum waar meerdere exploitanten geen vat op kregen. Van Soelen en Van Blokland kennen de verhalen, maar geloven heilig in hun eigen concept.

,,We beginnen met dinershows met onder ander Xander de Buisonjé, Jeroen van der Boom en Tino Martin. En bouwen langzaam op, met kinderactiviteiten en thema-avonden. ,,Mensen willen toch vermaakt worden en er is momenteel nog weinig keus.’’ De toekomst? ,,Tot januari moeten we doorbijten. En dan hopen we op een frisse start in het nieuwe jaar.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.