Blog Coronavirus

Patrick Wessels: 'Blijf jezelf belonen, om de RIVM-maatregelen samen vol te houden'

Ik houd afstand, was m’n handen en blijf zoveel mogelijk thuis. Om me netjes te houden aan de strikte richtlijnen, die we ons in deze bizarre tijd gelukkig welgevallig laten opleggen. Met een zelfdiscipline waarvan weinigen wisten dat we die hadden, om de kwetsbaren in Nederland een belangrijke dienst te bewijzen.

Van onze redactie 13 april 2020

Laatste update: 17 april 2020 10:17

Rivm corona maatregelen beloning wilskracht kira auf der heide unsplash 1

Door van alles vooral even niet te doen. En daar bovendien heel on-Nederlands zelfs niet over te morren. Die zelfdiscipline, het zou mooi zijn als we die zouden kunnen hamsteren. Omdat het nog wel even zal gaan duren. Totdat we echt weer kunnen doen wat we graag willen. Door anderen op te zoeken en samen de verbondenheid te voelen. Onbekommerd te gaan en staan, zonder schichtige blikken naar iedereen die onze anderhalve meter probeert binnen te dringen.

"Groeiende verlangens om weer onbezorgd te ondernemen, kansen te grijpen en bij elkaar te komen."

Patrick Wessels

Tot die tijd blijft het bij groeiende verlangens om weer onbezorgd te ondernemen, kansen te grijpen en bij elkaar te komen om nieuwe plannen te ontwikkelen. We trappen voorlopig op de rem en houden die stevig ingetrapt om vooral even geen gezondheidsrisico’s te nemen. Maar, hoe lang houden we dat vol?

Lees ook: Consumentenpsycholoog Patrick Wessels: weekend van de waarheid

Journalist en productiviteitspromotor Charles Duhigg legt in zijn boek The Power of Habit uit hoe onze wilskracht werkt als een spier. Hoe dat dus een keer ophoudt, als we die niet af en toe een beetje ontspanning gunnen. We kunnen niet onbeperkt blijven niet-doen, zonder dat die spier uitgeput raakt en de weerstand groeit. Waardoor we vroeg of laat vallen voor onze verlangens.

Volhouden en het #alleensamen doen

Door de boel weer even de boel te laten, wat absoluut uit den boze is op dit moment. Omdat er weinig mag en we vooral voorzichtig moeten zijn. Door vol te houden en het #alleensamen te doen. Wat een geweldig streven is, maar waar die spier van wilskracht helaas geen boodschap aan heeft. Een spier die we daarom af en toe even moeten ontspannen. Om het vol te houden, met af en toe een gecontroleerde uitspatting die we normaal niet zouden doen.

Bestemming onbekend

Door ’s morgens een half uur lang alle stress van je af te spoelen onder die royale regendouche. Of door gewoon weer eens in de auto te stappen, om met bestemming onbekend en het dak open alle opgekropte frustratie in één keer weg te laten waaien. Het liefst na zevenen, om even lekker door te kunnen trappen.

"Hou het als ware ondernemer in ieder geval uit langer dan Gordon met z’n horecahobby."

Patrick Wessels

Slaap de komende week eens lekker uit, gewoon op een dinsdag. Gewoon omdat het kan, waarna je opstaat en in niet meer dan je trainingsbroek en een eenvoudig shirt een café latte om de hoek gaat halen. En je even nergens druk om te maken, zodat je 'wilskrachtspier' zich volledig kan ontspannen. En je de batterij oplaadt voor de periode die er nog aankomt.

Gun jezelf al die guilty pleasures

Blijf jezelf goed belonen, om het samen vol te houden. Bijvoorbeeld met die veel te dure stofzuiger, een elektrische fiets die je eigenlijk niet nodig hebt of een fancy smartphone om nog veel meer Netflix te streamen. Gun jezelf al die guilty pleasures, of trek je op aan het feit dat je het als ware ondernemer in ieder geval langer uit lijkt te houden dan Gordon met z’n horecahobby.

Omarm af en toe bad behaviour en gebruik het als brandstof voor je wilskracht. Op gezette tijden, om de druk van de ketel te halen en je vervolgens weer aan alle RIVM- en overheidsrichtlijnen te houden.