Nieuws Coronavirus

Standbouwers gevloerd door coronavirus, veel evenementen afgelast

Net nu het hoogseizoen voor de standbouwers aanbreekt, met talloze beurzen en congressen op de kalender, slaat het coronavirus hard toe. De roep om overheidssteun voor de getroffen sector zwelt aan. ‘Hier kun je je als onderneming niet op voorbereiden.’

Marc van den Eerenbeemt | Foto: Raymond Rutting 7 maart 2020

Laatste update: 6 maart 2020 16:40

Coronavirus standbouwers afgelaste beurzen congressen

Erik de Gier, Standbouw Prins Design.

Het zou een toptijd moeten zijn voor standbouwer Prins Design in Culemborg, schrijft de Volkskrant. Volgende week een mooi project op de Workspace Expo in Parijs, een grote beurs over bedrijfsinrichting. En over twee weken een klus op de Technishow in Utrecht, een beurs voor productietechnologie.

Het zijn maar twee van de internationale beurzen waarvoor Prins Design beursmateriaal ontwerpt en fabriceert. Uit vrees voor het coronavirus zijn beide evenementen uitgesteld tot later dit jaar. En dan is de waarheid hard in Culemborg: geen beurzen, geen inkomsten. ,,We zitten in een nachtmerrie’, zegt eigenaar Erik de Gier. ,,Zoiets als dit hebben we in de dertig jaar dat dit bedrijf bestaat nog nooit meegemaakt."

Lees ook: 'Aantal faillissementen stijgt door coronavirusuitbraak'

Dus zet De Gier zo snel mogelijk de tering naar de nering, om de coronacrisis te overleven. Hij heeft een aanvraag ingediend voor werktijdverkorting van zijn personeel, een regeling die een tijdelijke WW-uitkering belooft in geval van rampspoed. Hij hoopt ook op een overbruggingskrediet vanuit de overheid, ,,want de kosten lopen natuurlijk door. We hebben zeven vaste werknemers. En hebben er net nog twee aangenomen. Normaal gesproken moet je het verdienen tussen januari en mei. Dan kun je de zomer overbruggen richting de najaarsbeurzen."

Alvast vooruit werken

In de hoop op betere beurstijden stellen ze bij Prins Design verdere investeringen nog maar even uit. Ook wordt nu alvast werk verricht dat stond gepland voor komende zomer. De Gier: ,,Hopelijk vinden de beurzen die nu zijn uitgesteld straks inderdaad alsnog plaats. De StocExpo in Rotterdam, een beurs voor de petrochemie, staat nog wel gepland voor volgende week. Maar het is de vraag of dat zo blijft. Het is nu even allemaal onzeker."

"Sinds de crisis is het werk weer toegenomen, maar bedrijven moeten nog steeds scherp aan de wind zeilen om uit de kosten te komen"

Riemer Rijpkema, directeur branchevereniging CLC-Vecta

De situatie is heel dreigend, zegt directeur Riemer Rijpkema van de CLC-Vecta, de branchevereniging voor beurzen, congressen en evenementen. ,,Het is hoogseizoen in onze sector. Maar talloze beurzen en congressen worden nu geannuleerd of verschoven naar een latere datum. Hier kun je je als onderneming niet op voorbereiden.’

Opdracht van 1,2 miljard euro misgelopen

De branchevereniging vraagt het kabinet om meer ondersteuning dan alleen de mogelijkheid tot werktijdverkorting. Rijpkema: ,,Zorg voor overbruggingskrediet of een fonds om bedrijven op een andere manier tegemoet te komen. En doe dat snel, want de nood is hoog en acuut. Ik hoorde al over een bedrijf dat door de afgelasting van het Mobile World Congress in Barcelona een opdracht misloopt van 1,2 miljoen euro."

In veel gevallen is sprake van annulering, meer nog dan van uitstel, ziet Rijpkema. ,,Het is vaak ook moeilijk bijvoorbeeld een beurs te verschuiven. Je zit in een jaarlijks ritme. Deelnemers rekenen op zo’n evenement, bijvoorbeeld voor de presentatie van een product. Het is de vraag of ze willen wachten op een nieuwe datum. Het kan best dat zo’n evenement alsnog wordt geannuleerd bij gebrek aan deelnemers. We zijn dus nog lang niet uit de problemen."

Lees ook: Check deze sites om je zo goed mogelijk tegen het coronavirus te wapenen

Het ging de laatste paar jaar weer goed in de wereld van beurzen en congressen. Met het aantrekken van de economie is er weer volop geld en aandacht voor zulke bijeenkomsten. De marges voor toeleveranciers, van standbouwers tot leveranciers van communicatietechnologie, zijn echter ‘uitermate dun’, vertelt Rijpkema. ,,Sinds de crisis is het werk weer toegenomen, maar bedrijven moeten nog steeds scherp aan de wind zeilen om uit de kosten te komen. De vaste kosten zijn namelijk ook toegenomen. Personeel is duurder geworden en men moet meer vaste contracten gaan aanbieden."

Ruim 600 bedrijven vroegen al werktijdverkorting aan

Werkgeversvereniging VNO/NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om bedrijven die kampen met problemen door de coronacrisis zo snel mogelijk meer aan te bieden dan alleen de mogelijkheid tot werktijdverkorting. Inmiddels hebben ruim zeshonderd bedrijven werktijdverkorting aangevraagd, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Bij Economische Zaken zegt een woordvoerder dat voorlopig geen sprake is van extra steun voor bedrijven, maar dat het ministerie de ontwikkelingen op de voet volgt.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.