Aangeboden door Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Branded Content Coronavirus

Maken cybercriminelen bij jou kans?

Hoe weerbaar ben jij met je onderneming tegen criminaliteit via je computer(systemen)? Kun je goed inschatten hoe kwetsbaar je bent?

Van onze redactie 3 juni 2020

Cyberveiligheid security

Juist in deze tijd is dat nodig. Cybercriminelen maken op grote schaal misbruik van onze afhankelijkheid van computer en internet, bijvoorbeeld door middel van phishing berichten en ransomware aanvallen. Als jij en je medewerkers je digitale veiligheid niet op orde hebben, kun je erop wachten dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

Toch schuiven veel ondernemers een check van hun veiligheid voor zich uit. Het vergt kennis van zaken en kost tijd die je liever besteedt aan klanten. Waar moet je beginnen en hoe weet je of je aan alles gedacht hebt?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat riep het Digital Trust Center (DTC) in het leven om die eerste stap makkelijker te maken en ondernemend Nederland weerbaarder te maken tegen de toenemende cyberdreigingen.

Om je op weg te helpen zonder dat je direct een commerciële dienstverlener moet inschakelen heeft het DTC de basisscan cyberweerbaarheid ontwikkeld. Het is een onafhankelijke test in de vorm van een online vragenlijst die je in ongeveer vijf minuten invult. Aan de hand van 25 vragen test je hoe goed jij scoort op de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Na afloop ontvang je een rapport met informatie en advies om zelf de juiste keuzes te maken en aan de slag te gaan.

Doe de basisscan cyberweerbaarheid

Wil je weten hoe goed jouw organisatie scoort op de 5 basisprincipes? Doe dan onze basisscan cyberweerbaarheid. Deze online vragenlijst vul je in 5 minuten in en geeft je na afloop een beeld in hoeverre je de digitale basis op orde hebt. Je vindt hem op digitaltrustcenter.nl/basisscan.

Heb jij de basis op orde? Test het nu!

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Een inventarisatie van de kwetsbaarheid voor cyberdreigingen binnen jouw bedrijf bestaat uit verschillende onderdelen. Je zet niet alleen op een rijtje wat je in huis hebt en wat de kwetsbaarheden zijn, je brengt ook de technische afhankelijkheid van leveranciers in kaart.

2. Kies veilige instellingen

Leveranciers van apparatuur en software kiezen vaak standaardinstellingen. Die kennen criminelen ook. Als ondernemer maakt dit je erg kwetsbaar voor cyberdreigingen. Pas daarom standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch 'aan' staan.

3. Voer updates uit

Producenten zijn doorlopend bezig apparaten en software en de beveiliging daarvan door te ontwikkelen. Controleer daarom regelmatig of die up-to-date zijn en installeer altijd direct de meest recente beveiligingsupdates. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.

4. Beperk toegang

Maak de kans op ongelukken en misbruik zo klein mogelijk. Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Uitgebreide toegangsrechten verschaf je alleen aan wie die nodig heeft.

5. Voorkom virussen en andere malware

Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest wel iets over (nieuwe) virussen die bedrijven overlast en schade bezorgen. De verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, is malware.

Doe de basisscan cyberweerbaarheid

Wil je weten hoe goed jouw organisatie scoort op de 5 basisprincipes? Doe dan onze basisscan cyberweerbaarheid. Deze online vragenlijst vul je in 5 minuten in en geeft je na afloop een beeld in hoeverre je de digitale basis op orde hebt. Je vindt hem op digitaltrustcenter.nl/basisscan.