Nieuws Coronavirus

We zien het economisch weer wat zonniger in

Nederlanders zijn positiever over de economie dan ze in lange tijd zijn geweest. Zowel consumenten als bedrijven zijn gunstiger gestemd over de toekomst. Dat blijkt uit een peiling van de Europese Commissie. Ook in veel andere Europese landen is het sentiment verder uit het dal gekropen.

Redactie NU.nl 31 maart 2021

Economie positiever winkelen

(Op afspraak) winkelend publiek in Bataviastad. Foto: ANP

De Europese Commissie peilt elke maand het economische sentiment onder de bevolking en bij bedrijven in verschillende sectoren. Uit de meest recente peiling blijkt dat de stemming weer ongeveer op het niveau is van voor de corona-uitbraak, schrijft NU.nl.

Grootste stijging sinds de zomer

In vergelijking met vorige maand is de stemming sterk verbeterd. Het was de grootste stijging sinds afgelopen zomer, waarin sprake was van relatief soepele contactbeperkende maatregelen. In het najaar werd het weer minder, ingegeven door de tweede coronagolf en de strenge lockdownregels.

Lees ook: Torenhoge prijzen in opkrabbelende tuinbouw, hoe kan dat?

Niet alleen in Nederland gaat het beter. Ook in veel andere landen, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje, is er meer vertrouwen in de toekomst. In Duitsland, de grootste economie van de EU, is de stijging het sterkst.

In de industrie verbeterde het vertrouwen voor de vierde maand op rij. Volgens het onderzoek van de Europese Commissie komt dat onder meer doordat er meer werk is en door verbeteringen in de productie.

Ook dienstensector positiever

Ook de dienstensector, waar onder andere de reisbranche en horeca toe behoren, was de stemming opgetogener. De verwachting is dat door het vaccineren de horeca weer open mag en reizen in steeds meer landen wordt toegestaan. Een opleving was er eveneens bij de detailhandel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws