Nieuws Coronavirus

Enquête VNO-NCW en MKB-Nederland: brancheorganisaties pessimistischer

Er heerst meer pessimisme onder brancheorganisaties in Nederland. Ze maken zich zorgen over investeringen en te trage coronatesten. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd onder de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland. Van de 108 branches die hebben meegedaan, geeft 93 procent aan dat corona een negatieve invloed heeft op de omzetten.

Van onze redactie 23 september 2020

Horeca brancheorganisaties pessimistische corona

Het terras wordt opgeruimd bij Grandcafe de Sjees in Delft. Foto ter illustratie: ANP.

Het grootste knelpunt in deze coronacrisis is het testen, zo geeft bijna de helft van de brancheorganisaties aan. Ze willen dat hun medewerkers sneller getest kunnen worden en niet zo lang – soms tien dagen – thuis op de uitslag hoeven te wachten.

Maatregelen voor bedrijven

Wat de regelingen voor bedrijven betreft zijn de branches het positiefst over de Noodmaatregel Overbrugging van Werkgelegenheid (NOW) 2.0 en het uitstel van belastingen. De helft denkt dat bedrijven ook gebruik gaan maken van NOW 3.0.

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C) en de Klein Krediet Corona regeling (KKC) zouden dan weer te weinig aansluiten op wat bedrijven nodig hebben. De regelingen zijn óf niet bekend, óf het is voor branches erg lastig om aan alle voorwaarden te voldoen. Branches kijken hierbij naar de overheid om een stap extra te zetten.

Lees ook: Recordaantal online boekingen bij Fletcher Hotels, juist in de coronacrisis

Investeren blijkt voor veel ondernemers lastig tijdens de coronacrisis. Bijna 45 procent van de brancheorganisaties zegt dat het virus ‘grote’ tot ‘heel grote’ negatieve impact heeft op de voorgenomen investeringen. Daar staat tegenover dat 46 procent geen negatieve impact meldt en dat 3 procent er zelfs in is geslaagd om meer te investeren.

Beperkte afname werkgelegenheid

Corona zal ook de werkgelegenheid blijven beïnvloeden. De branches zien voor de komende drie maanden dat het aantal banen beperkt afneemt (36 procent) of stagneert (40 procent). Het optimisme over werkgelegenheid groeit enigszins: bij de vorige enquête, in juni, verwachtte slechts 28 procent van de branchedirecteuren dat de werkgelegenheid zou stabiliseren, nu is dat gestegen tot 40 procent.

Lees ook: Nog dit jaar flinke uitbreiding: restaurantketen De Beren wil 'ander geluid laten horen'

Aantal faillissementen minder hard gestegen

De afgelopen maanden lijken er relatief minder faillissementen bij te komen. In de vorige enquête gaf nog 20 procent van de branches aan dat het aantal faillissementen was toegenomen en nu staat dat percentage op 15. Tachtig procent van de branchedirecteuren zegt dat het virus geen invloed heeft op het aantal faillissementen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.