Nieuws Coronavirus

Aantal faillissementen door coronacrisis met vijf procent gestegen

Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met vijf procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). Gingen in 2019 nog 1.529 bedrijven failliet, het eerste halfjaar van 2020 steeg dat naar 1.603 bedrijven. In die periode kregen bedrijven last van de coronacrisis.

De Ondernemer / ANP 3 juli 2020

Failliet onderneming kvk

Een vaker gezien beeld: bedrijven na faillissement op slot. Foto: Unsplash

Het aantal faillietverklaringen maakt deel uit van het aantal stoppers dat KVK registreert. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2019 stopten dit jaar een kwart meer ondernemingen, van 78.293 stoppers tegen 62.872 in dezelfde periode van 2019. Met name in juni stopten veel zzp'ers (26 procent) en parttime zzp'ers (50 procent).

Daar zitten ook slapende bedrijven tussen. Dat kan een vertekend beeld geven, zegt de KVK. Van de ruim 78.000 stoppers is negentien procent namelijk een inactief bedrijf dat door de KVK zelf is uitgeschreven. Als het totaal aantal stoppers hiervoor wordt gecorrigeerd, is het aantal stoppers een procent hoger dan in 2019, toen er 62.872 stoppers waren. De KVK bepaalt of een bedrijf nog actief is aan de hand van gegevens van de Belastingdienst.

''Startten er in 2019 nog 118.103 ondernemers een bedrijf, dit jaar waren dat er de eerste zes maanden van het jaar nog maar 112.753''

Kamer van Koophandel (KVK)

Aantal startende ondernemingen neemt af

In de ICT en media, zakelijke diensten, industrie en cultuur, sport en recreatie stopten de meeste bedrijven. In de detailhandel en land- en tuinbouw waren het eerste halfjaar meer starters dan stoppers.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is het aantal starters met vijf procent afgenomen. Startten er in 2019 nog 118.103 ondernemers een bedrijf, dit jaar waren dat er de eerste zes maanden van het jaar nog maar 112.753. Het aantal starters liep in juni wel weer op. In totaal kwamen er in het eerste halfjaar ruim 35.000 ondernemingen bij, een toename van twee procent op jaarbasis.

Lees ook: Ondernemers-verenigingen vrezen voor onnodige faillissementen

Friesland en Drenthe meeste stoppers

In Flevoland, Utrecht en Noord-Holland nam het aantal starters relatief sterker af dan het landelijk gemiddelde van vijf procent. In Friesland en Drenthe was de toename van het aantal stoppers dan weer sterker dan het landelijke gemiddelde van 25 procent.

Lees ook: Onderzoek: 'Aantal faillissementen neemt met ruim een derde toe'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.