Nieuws Coronavirus

Financiële hulp voor veelbelovende startups in coronacrisis

Voor tientallen veelbelovende startups in West- en Midden-Brabant die in de coronacrisis kopje onder dreigen te gaan, is er nu financiële hulp. Jonge, innovatieve bedrijfjes kunnen via de nieuwe Starterslift OverbruggingsLening (SOL) een beroep doen op een krediet van maximaal 50.000 euro.

Hessel de Ree (AD) | Pix4Profs/Ron Magielse 11 juni 2020

Winnaar

De overheid ondersteunt en stimuleert startups. Zo is er de Breda Startup Award. In 2017 overhandigde wethouder Boaz Adank (rechts) Erik Schoones van De Röntgendokters de eerste prijs. Foto: Johan Wouters

De gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant hebben elk al 250.000 euro in het potje gedaan. De gemeente Tilburg overweegt dit te doen, zo schrijft het AD.

De lening is bedoeld om kansrijke en vernieuwende jonge ondernemingen door de crisis heen te helpen, zegt René Bergmans. Hij voert het woord namens de regionale economische ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant (Midden-Brabant) en REWIN (West-Brabant) die mede aan de bel trokken.

''Onze specialisten signaleerden dat door de coronacrisis veel startups het erg moeilijk hebben en mogelijk niet gaan redden''

René Bergmans, woordvoerder Midpoint Brabant en REWIN

Geen omzetterugval startups

,,Met de Universiteit Tilburg en diverse hogescholen begeleiden we veelbelovende startups naar de markt. De afgelopen jaren hebben we daar veel energie en tijd ingestoken. Maar onze specialisten signaleerden dat door de coronacrisis veel startups het erg moeilijk hebben en mogelijk niet gaan redden.”

Het probleem is volgens Bergmans dat de prille ondernemingen niet in aanmerking komen voor de gebruikelijke COVID-19 ondersteuningsregelingen van het Rijk. ,,Ze hebben nog geen of nauwelijks omzet en kunnen dus geen omzetterugval aantonen. En dat is wel nodig bij die regelingen. Ook bij banken kunnen de jonge ondernemers vaak niet terecht”, legt Bergmans uit.

Lees ook: Startups Yes!Delft gaan Rotterdamse ondernemers helpen

‘Eeuwig zonde’

De nieuwe SOL-regeling moet het gat opvullen. Bergmans: ,,Het zou eeuwig zonde zijn als ze het niet haalden. Deze innovatieve bedrijfjes kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling. Ook bestaat het risico dat de jarenlange investering van het universitair en hoger onderwijs en regionale overheden in kennisintensieve innovaties snel in rook opgaan."

SOL-aanvragen tussen de 5.000 en 50.000 euro kunnen tot en met 31 oktober worden ingediend bij REWIN of Midpoint Brabant. Bergmans: ,,Aanvragers moeten gevestigd zijn in West- of Midden-Brabant of ingeschreven staan als student of werknemer bij Tilburg University, Avans Hogeschool of Breda University of Applied Sciences."

Lees ook: Zelfs veelbelovende startups kunnen in deze coronacrisis gemakkelijk omvallen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.