Nieuws Coronavirus

Strengere coronaregels voor álle gemeenten in Gelderland-Zuid

De veiligheidsregio’s Gelderland-Zuid en Brabant-Noord krijgen vanaf zondag 18.00 uur te maken met strengere coronamaatregelen. Net als in de Randstad mogen horecagelegenheden na middernacht geen gasten meer binnenlaten. Bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen mogen niet meer.

Redactie De Ondernemer i.s.m. AD, Het Parool, De Gelderlander 25 september 2020

Hubert Bruls lockdown corona nijmegen

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Foto: ANP

Er komen nog geen aanvullende coronamaatregelen voor Gelderland-Zuid, maar het kan goed zijn dat dit volgende week wel gebeurt, blijkt uit een ingelaste persconferentie door Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

,,De situatie gaat naar zorgelijk, maar we waren al heel erg bezorgd’’, aldus Hubert Bruls vanmiddag tijdens een persconferentie. Daarmee spreekt hij naar eigen zeggen ook voor zijn collega’s in Gelderland-Zuid. Naast studenten krijgen ook ouderen meer besmettingen te maken. ,,Het is echt niet alleen een studentenprobleem’’, aldus Bruls. De regels gaan, ‘na een intensieve discussie’, voor heel Gelderland-Zuid gelden.

Overleg veiligheidsregio's

Maandag overleggen alle veiligheidsregio's in het Veiligheidsberaad over de noodzaak van landelijke coronamaatregelen. ,,Je moet je afvragen of Nederland wel groot genoeg is voor een gedifferentieerde aanpak. In landen als Duitsland en Frankrijk ligt dat heel anders, omdat die veel groter zijn.’’

''De andere kant van de medaille is dat je bij landelijke maatregelen als snel op een soort lockdown uitkomt. Dat is dan weer erg heftig voor de regio's waar het aantal besmettingen heel laag is''

Hubert Bruls, burgemeester Nijmegen

Als voorbeeld noemt hij de gemeente Neder-Betuwe, die onderdeel is van veiligheidsregio Gelderland-Zuid. In die gemeente zijn nog maar amper besmettingen, maar als onderdeel van de veiligheidsregio komen daar waarschijnlijk wel extra maatregelen. ,,En die gemeente ligt tegen Wageningen aan, waar veel besmettingen onder studenten zijn maar waar nog geen extra maatregelen voor gelden. Ik snap heel goed dat dat lastig ligt.’’

Een soort van lockdown

Volgens Bruls is het in de communicatie ook moeilijk als overal andere regels gelden. ,,Maar de andere kant van de medaille is dat je bij landelijke maatregelen als snel op een soort lockdown uitkomt. Dat is dan weer erg heftig voor de regio's waar het aantal besmettingen heel laag is.’’

Ook voor de veiligheidsregio Brabant-Noord, waar Boxmeer en Cuijk onder vallen, worden verscherpte coronamaatregelen verwacht. of die alleen voor grote plaatsen als Den Bosch aan gelden is nog onduidelijk.

Lees ook: Gommers: 'Lockdown gaat komen' - Hamer: 'Desastreus voor economie'

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland: ook strengere coronamaatregelen

De top van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt vrijdag voor de tweede keer deze week bijeen om de invoering van veel strengere coronaregels voor te bereiden. Op tafel ligt volgens diverse bronnen het sluiten van specifieke horeca zoals trouw- en feestzalen, eventueel bioscopen, het verminderen van publiek bij (sport)evenementen en het verder aan banden leggen van groepsbijeenkomsten.

Vorige week werd de maximale groepsgrootte al verkleind van 100 naar 50, zowel binnen als buiten. Dit moet veel verder omlaag, naar 30 of misschien zelfs minder.

Opschalen naar 'niveau Ernstig'

Ook wordt alles voorbereid zodat deze regio begin volgende week kan opschalen naar ‘niveau Ernstig’. Binnen dit scenario, ook wel ‘fase Hoog’ genoemd, behoort een ‘gedeeltelijke lockdown’ weer tot de mogelijkheden, zo schreef burgemeester Femke Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio, half augustus in een brief over de crisisaanpak.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.