Nieuws Coronavirus

Harde klappen horeca: annuleringen stijgen met 48 procent

Het coronavirus raakt de horeca hard. Het aantal annuleringen is gestegen met 48 procent. Daarnaast komen er amper nieuwe boekingen bij. Dat heeft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zojuist bekendgemaakt.

Sanne Schelfaut | AD 13 maart 2020

Horeca corona

Uit onderzoek van KHN onder bijna 4000 horecaondernemers blijkt dat zij zelfs kampen met 55 procent meer annuleringen van bestaande reserveringen dan normaal. Ook ervaren zij gemiddeld een derde omzetverlies. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen, zo meldt het AD.

Nu het virus zich ook in Nederland snel verspreidt, merken horecaondernemers de grote effecten daarvan op gasten, medewerkers en de bedrijfsvoering. KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn.

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Zorgen horeca nemen snel toe

,,Op landelijk niveau is de onrust inmiddels groot. Op dit moment zien we dat vooral Brabant en Amsterdam zwaarder zijn getroffen, maar met de nieuwe maatregelen zien we dat de zorgen bij horecaondernemers uit andere regio’s ook snel toenemen’’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Het omzetverlies voor maart wordt geschat op 33 procent (ofwel 630 miljoen) en zal toenemen naar 700 miljoen per maand, als de rest van Nederland de patronen van Brabant en Amsterdam volgt. Dit zorgt volgens KHN voor een groot liquiditeitsprobleem omdat het bedrijfsresultaat inclusief ondernemersloon normaal gesproken zo’n 300 miljoen is. ,,Dat is zonder overheidssteun niet te overbruggen. Zeker niet voor de kleine ondernemer.’’

In een brandbrief roepen KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op om met verschillende maatregelen te komen. KHN en de werkgeversorganisaties eisen soepelere regels voor werktijdverkorting en maatregelen die liquiditeit ondersteunen.

,,Gezamenlijk pleiten we voor het opzetten van een noodfonds voor ondernemers die voor langere tijd financiële schade oplopen als gevolg van het coronavirus. Ook kijken we met het kabinet naar de mogelijkheid voor renteloze overbruggingskredieten, garantiefondsen en speciale fiscale voordelen. Cruciaal en leidend bij deze oplossingen moet zijn dat ze op een snelle en effectieve manier ondernemers in staat stellen om een periode financieel te overbruggen.’’

Lees ook: Branchevereniging: betaal vanwege coronavirus met pin

Meer ruimte in werktijdverkorting nodig

KHN is in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Sociale Zaken & Werkgelegenheid om de mogelijkheden te bespreken. Vooral de regeling voor werktijdverkorting zal meer ruimte moeten bieden voor de kleinere horecawerkgever.

Eerder deze week bleek dat de Europese Unie een investeringsfonds van 25 miljard euro opzet om economische problemen als gevolg van het coronavirus te bestrijden. KHN is ook op Europees niveau in gesprek om te kijken hoe het investeringsfonds kan worden ingezet om kleine bedrijven en de arbeidsmarkt te ondersteunen.

KHN vindt dat de overheid te traag is met adequate oplossingen en heeft daarom het initiatief genomen om met partijen en leveranciers uit de markt een steunfonds op te richten. ,,De eerste signalen voor dit initiatief zijn positief. Hopelijk kan dit fonds worden gebruikt voor kleine overbruggingskredieten om getroffen horecaondernemers te helpen.’’

Lees ook: Coronacrisis: Minister Hoekstra belooft bedrijven op been te houden

KHN snapt de bezorgdheid van ondernemers, medewerkers en gasten maar vertrouwt op de aanpak van het RIVM. Het is van belang om de adviezen van het RIVM en de lokale autoriteiten op te volgen. Donderdagmiddag adviseerde het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Voor horecagelegenheden geldt dat bij het opvolgen van de adviezen bezoek aan de horeca mogelijk blijft.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.