Nieuws Coronavirus

Na de Hema weigert ook ICI Paris XL voorlopig de volledige huur te betalen voor panden

Nadat de Hema al bekend had gemaakt in april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur te willen voldoen, liet AS Watson weten ‘tot nader order’ geen huur meer voor winkelpanden van parfumerie ICI Paris XL te betalen. Dat heeft het moederbedrijf eenzijdig laten weten aan de verhuurders van die panden, bevestigt een woordvoerder. De opschorting geldt niet voor Kruidvat en Trekpleister, ook dochterbedrijven van AS Watson.

Bart Gotink 1 april 2020

Laatste update: 1 april 2020 17:59

Download

AD schrijft dat de parfumerie, met 155 vestigingen in Nederland, in een brief aan de verhuurders van het vastgoed schrijft dat het momenteel ‘volstrekt onmogelijk is om de door de klant verwachte service te bieden zonder daarbij de door de overheid ingestelde regels rondom social distancing te overtreden. Daarom is het nodig de winkels te sluiten.' Omdat de gehuurde panden door ‘deze situatie van overmacht’ niet kunnen worden gebruikt volgens de ‘overeengekomen bestemming’, oordeelt AS Watson dat ze geen huur meer hoeven te betalen.

‘We mogen dit beslissen’

De opschorting van de huur gaat in vanaf 1 april. ,,Het is een forse stap, ja’’, bevestigt een woordvoerder van ICI Paris XL. ,,Maar de omzet in al onze stenen winkels is in zijn geheel weggevallen. En we kunnen de deuren ook niet openen vanwege de veiligheid van klanten en medewerkers.” Volgens de woordvoerder kan ICI Paris XL dit gewoon eenzijdig beslissen, gezien de situatie. ,,Maar in de brief staat ook heel duidelijk dat we graag het gesprek willen aangaan met de verhuurders.” Tot wanneer er geen huur betaald wordt, laat AS Watson in het midden. ,,We weten niet tot hoe lang de maatregelen verlengd gaan worden en hoe deze crisis zich ontwikkelt”, stelt de woordvoerder.

Lees ook: Ondernemers-verenigingen vrezen voor onnodige faillissementen

Een woordvoerder van Kruidvat benadrukt dat het opschorten van de huur niet geldt voor de panden van Kruidvat, Trekpleister of outletwinkel Prijsmepper. AS Watson draaide in 2018 nog een omzet van 19,1 miljard euro en drogisterijen Kruidvat en Trekpleister lijken niet de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Toch is ingrijpen nodig, stelt de woordvoerder van ICI Paris XL. ,,Wij zijn inderdaad onderdeel van AS Watson, maar bij ons valt momenteel gewoon veel omzet weg.” Het bedrijf sluit de brief af met de boodschap te hopen op ‘begrip van en samenwerking met’ de verhuurders.