Nieuws Coronavirus

Criminele weldoeners azen op horecabazen: ‘Wijs een te mooi aanbod resoluut af’

Horeca-eigenaren lopen door de coronacrisis het risico te belanden in handen van criminele weldoeners. Die waarschuwing geeft het RIEC Oost-Nederland, de instantie die ondermijning in Gelderland en Overijssel bestrijdt.

Henk van Gelder 22 mei 2020

Horecabazen

,,Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld, dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend”, aldus het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland bij het AD.

Via legale ondernemingen kunnen ze hun criminele geld witwassen. De horeca heeft het zwaar door de coronacrisis. Kroegen en restaurants kunnen door de 1,5 metervoorschriften maar beperkt open. Dat maakt ondernemers kwetsbaar.

Lees ook: Organisaties blij met tweede steunpakket, maar 'doorpakken is nu noodzaak'

Afpersing

Noordlijdende ondernemers die met foute figuren in zee gaan lopen volgens de misdaadbestrijders kans te worden afgeperst. Horecabazen worden gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.

,,Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af", aldus het RIEC.