Nieuws Coronavirus

Maatregelen sneller versoepelen? Zo denken horecaondernemers erover

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is duidelijk: een verregaande versoepeling van de anderhalve meter-maatregelen is broodnodig, willen horecaondernemers zicht houden op een omzet die de afgelopen lockdown en huidige regels nog enigszins goedmaakt. Echter, dan is samenwerking noodzaak. En die lijkt nogal eens te ontbreken.

Bart Remmers 17 juni 2020

Horeca khn maatregelen mondkap bar

Met een mondkapje achter de bar: deze horecamedewerker neemt het zekere voor het onzekere. Foto's: ANP/Sanne Donders/privé

De horecabond heeft vorige week concrete voorstellen ingediend bij het kabinet. Zo pleit KHN op de kortst mogelijke termijn voor het opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen, een werkbare toepassing van het maximum aantal personen (per 1 juli 100) per ruimte en niet per gebouw en de vervanging van verplicht reserveren door het ‘inchecken door gezondheidsvragen te beantwoorden’.

Roadmap moet perspectief bieden

Ook heeft KHN voorgesteld om voor de wat langere termijn samen met de overheid te werken aan een roadmap, waarmee zo snel mogelijk perspectief wordt geboden voor zowel ondernemer als gast en waarmee wordt gewerkt aan een terugkeer naar ‘het oude normaal’. ,,Op de middellange termijn - 1 augustus - moeten we toe naar mogelijkheden om meer mensen binnen 1,5 meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten’. En op de lange termijn - 1 september – moeten we toe naar een maximum aantal toegestane personen per vierkante meter. Daarnaast is het van groot belang dat er een gezamenlijk plan wordt gemaakt om clubs en discotheken op een verantwoorde en geleidelijke manier al vóór 1 september open te kunnen laten gaan.’’

''Het is teleurstellend dat het Veiligheidsberaad de oproep van KHN voor versneld en verantwoord versoepelen niet steunt''

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

Horeca khn terras maatregelen corona

Steun Veiligheidsberaad

Maar… wil bovenstaande groen licht krijgen, dan is een sterk front richting politiek Den Haag een must. En juist dat ontbreekt er volgens de horecabond nog aan. Vooral de hulp – of het uitblijven daarvan – van het Veiligheidsberaad kan op weinig sympathie rekenen, zo bleek dinsdag uit een tweet van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘Het is teleurstellend dat het Veiligheidsberaad de oproep van KHN voor versneld en verantwoord versoepelen niet steunt. Het getuigt van een weinig realistische benadering, die geen recht doet aan de huidige maatschappelijke situatie’, aldus Willemsen in de tweet.

De steun lijkt hard nodig, want steeds meer horecaondernemers sluiten opnieuw hun deuren omdat de zaak openhouden onder huidige omstandigheden (lees: maatregelen) nog minder geld in het laadje brengt dan de boel dichtgooien. Eerder schreven we over de Bodegraafse horecaondernemer Chris Verkleij die zijn café 'Vrienden van de Hoeck' sinds vorige week vrijdag opnieuw heeft gesloten. ,,De anderhalve meter is onwerkbaar. Zeker als er een boete boven je hoofd hangt’’, vertelde Verkleij nadat hij een officiële waarschuwing had gekregen.

''Overigens vind ik het onacceptabel dat horecaondernemers beboet worden indien gasten zich niet aan de regels houden''

Sander Hendrix, horecaondernemer

MANNA support ondernemers sander aida

Het knuffelgehalte omhoog

Heeft Robèr Willemsen gelijk? Is het tijd voor een snelle en verantwoorde versoepeling? ,,Ja. Op vele vlakken lopen de restricties die in de horeca gelden niet parallel met andere branches'', zegt Sander Hendrix. Samen met zijn vrouw en zakelijk partner Aïda Papilaja (foto boven) runt hij verschillende succesvolle horecazaken in Nijmegen. Vorige maand vertelde hij nog over de innovatieve oplossingen van zijn onderneming gedurende de lockdown. ,,Daarnaast zijn er aantoonbare onderzoeken die uitwijzen dat besmettingen in de buitenlucht nihil zijn. Dit moet ruimte geven op de terrassen. Overigens vind ik het onacceptabel dat horecaondernemers beboet worden indien gasten zich niet aan de regels houden. Zodra er een aantal wijntjes inzitten gaat het knuffelgehalte omhoog. Dit is onbegonnen werk.''

Hoe gaat het momenteel met de horecazaken van Hendrix en Papilaja? Valt het sinds 1 juni mee of tegen? ,,Het valt mee. Wij draaien met MANNA restaurant goed. Juliette (bar en restaurant, red.) gaat redelijk goed. De hotels komen nog behoorlijk te kort. We zitten nu op een bezettingsgraad van circa 38 procent.''

''De horeca moet ook niet de politieagent zijn die gasten continu op hun gedrag wijst. Dit is ook een eigen verantwoordelijkheid''

Pieter den Haan, horecaondernemer

Wijnbar eigendom aboutaleb rotterdam

Keuze voor de politiek

Ook Pieter den Haan, met zijn vrouw Esther Mellegers-Den Haan (samen met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op de foto hierboven, red.) verantwoordelijk voor het succes van wijnbar Het Eigendom in het centrum van Rotterdam, is het eens met de oproep van de KHN-voorzitter. ,,Ik ben het met Robèr eens dat het tijd is voor verdere versoepeling. Wij zijn nu bijna drie weken geopend en er is verder geen stijging qua cijfers te zien. Alles valt of staat met draagvlak van de bevolking, dit is een keuze die door de politiek gemaakt moet worden'', vertelt Den Haan.

,,Wij zien dat gasten erg coöperatief reageren, wel zien we dat ze wat makkelijker worden met alle regels. De horeca moet ook niet de politieagent zijn die gasten continu op hun gedrag wijst. Dit is ook een eigen verantwoordelijkheid. Wij als horecaondernemers proberen zo goed en zo kwaad als het gaat alles in goede banen te leiden.''

Qua drukte kan de vlag nog niet uit, zegt Den Haan. ,,We zien een groot aantal gasten nog niet terug. Waarschijnlijk zijn ze nog wat bang en kijken ze de kat uit de boom. Wij zijn wel erg blij dat we weer mogen ondernemen en dat de gasten weer welkom zijn. Hopelijk is het na een voorzichtige start tijd voor een goed vervolg terug naar Het Normaal in plaats van Het Tijdelijke Abnormaal.''

''Versoepeling - grotere groepen en verschillende huishoudens - gaat in mijn ogen pas werken als ook de anderhalve meter-maatregel vervalt''

Marc Kabbedijk, horecaondernemer

Ferry marc kabbedijk horeca khn

Versoepelen? Graag, maar...

Ook Marc Kabbedijk (foto boven), eigenaar van het eveneens in hartje Rotterdam gevestigde FERRY, heeft begrip voor de woorden van Willemsen op Twitter. ,,Of hij daarmee ook gelijk heeft? Er is zeker behoefte aan versoepeling bij een groot gedeelte van het publiek. Versoepeling - grotere groepen en verschillende huishoudens - gaat in mijn ogen pas werken als ook de anderhalve meter-maatregel vervalt. Versoepelen mét de anderhalve meter-maatregel in stand gehouden zal leiden tot chaos, vermoed ik. Maar het zal in de ene zaak natuurlijk beter gaan dan in de andere.''

De huidige zaken in FERRY vallen Kabbedijk niet tegen. ,,Gasten doen hun best met reserveren en afstand houden. We ervaren wel wat last naarmate er meer is gedronken. Dan speel je zo nu en dan voor politieagentje om mensen te wijzen op een te grote groep of het hangen aan tafels. Daarom dus mijn antwoord op jouw eerste vraag. Versoepelen? Ja heel graag, maar dan wel zonder die anderhalve meter.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.