Nieuws Coronavirus

Horecaondernemer Won Yip: 'Per direct draagt al mijn personeel verplicht een mondkapje'

'Wij nemen geen enkel risico'. Horecaondernemer Won Yip is er duidelijk over: zijn mensen dragen vanaf nu een mondkapje. In zijn reactie op de binnenkort verplichte mondkapjes in het centrum van Amsterdam, waar hij zeven horecavestigingen heeft, zegt hij ook 'liever nu al een landelijke plicht gezien te hebben'.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 1 augustus 2020

Laatste update: 1 augustus 2020 18:44

Won Yip horeca amsterdam terras mondkapjes corona

Het terras van Won Yips' Majestic Hotel in Amsterdam: per direct loopt al het personeel, ook in zijn andere horeca-gelegenheden, verplicht met mondkapjes. Foto: Marco Bakker/De Ondernemer.

'Vanaf morgenochtend (zaterdag, red.) zal ik in alle Yip-gelieerde bedrijven het dragen van een mondkapje door het personeel verplicht stellen, wij nemen geen enkel onnodig risico.' Zo reageert horecaondernemer Won Yip vrijdagavond op het bericht dat in drukke straten in het centrum van Amsterdam vanaf volgende week mondkapjes verplicht worden.

Won Yip: 'Ik had liever een landelijke mondkapjesplicht gezien'

Yip heeft zeven horecaondernemingen in het centrum van de hoofdstad. Hij noemt de maatregelen die burgemeester Halsema in Amsterdam heeft aangekondigd - mondkapjes verplicht in drukke gebieden zoals de Kalverstraat en de Wallen - een goed en dapper besluit. ,,Maar er wordt nu toch ook weer verwarring gecreëerd. Ik had liever een landelijke mondkapjesplicht gezien, zoals in de rest van de wereld, hierdoor creëer je meer besef en automatisch houdt men meer afstand."

  • Consumentenpsycholoog Patrick Wessels plaatste in zijn blog op De Ondernemer de oproep aan winkeliers/ondernemers om vooral ook zelf mondkapjes te gaan dragen. Lees mee.

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: ‘Als ik failliet ga, is 95 procent van Amsterdam failliet’

'Wen maar aan een leven met corona. Het oude normaal is nog ver weg'

Yip verwoordt een geluid dat onder meer ondernemers leeft: verwarring, onduidelijke communicatie. ,,De politiek in Den Haag zegt dat mondkapjes geen enkele zin hebben. Klaarblijkelijk heeft men nu meer tijd nodig om de toegevoegde waarde uit te zoeken. Maar straks is het uiteraard weer 'met de wetenschap van nu'."

Yip wil niet langer wachten en laat weten dat zijn 460 medewerkers in de horeca vanaf zaterdagochtend verplicht mondkapjes dragen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het veel langer zal duren alvorens we het oude normaal in zicht hebben. We moeten wennen aan leven met corona. ,,Maar", besluit hij ,,minder mensen is nog altijd beter dan geen mensen als er weer een lockdown zou komen."

Update: drie kroegen in Amsterdam gesloten

Vanwege recente uitbraken zijn in Amsterdam een drietal kroegen per direct gesloten. Het gaat om In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, No Rules op het Marie Heinekenplein en café Zwart op de Dam. Het café In the City telde tien besmette bezoekers van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules zouden dat er vier zijn en in café Zwart zou iemand van het personeel ondanks klachten doorgewerkt hebben. Amsterdam noemt de kroegen bij naam om recente gasten van deze horecagelegenheden te informeren.

Lees ook: Mondkapjes dragen: hoe vertel ik dat mijn klanten?

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.