Nieuws Coronavirus

Vijf horecabazen slaan handen ineen en starten met sociaal koken

Vijf Oisterwijkse horecabazen staan maandag zelf in de pannen te roeren. Voor niets zijn ze duizend maaltijden aan het bereiden voor Oisterwijkers die door het coronavirus het huis niet meer uit kunnen of durven. ,,Veel meer dan sociaal koken zit er op dit moment voor ons niet in”, zegt Gijs Verkuijl van Vuur & Vlam.

Tom Tacken (AD) 23 maart 2020

Horeca bazen koken sociaal ondernemen coronavirus

Niels Janse van SEC zet zichzelf en zijn collega's in de keuken van Kick Food Services op de foto. V.l.n.r.: Jurgen van der Steen (Kookpunt Oisterwijk), René Kox (Lieve Lente), Steef Spoormakers (Kick Food Services) en Gijs Verkuijl (Vuur & Vlam). Foto: Niels Janse

Vorige week smeedden de horecaondernemers in de open lucht van het Natuurtheater nog plannen om ook zoveel mogelijk omzet te blijven draaien. Als we geen gasten meer mogen ontvangen, zo was het commerciële idee, dan gaan we maar maaltijden aan huis bezorgen.

,,Maar veel collega's zijn bang dat ze daardoor straks geen beroep meer kunnen doen op het steunpakket van het Rijk", weet Verkuijl als plaatselijk voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland te vertellen aan het AD. ,,Wie personeel oproept, loopt het gevaar geen werktijdverkorting voor zijn mensen aan te kunnen vragen. Er is nog te veel onduidelijk.”

''Steeds meer detaillisten kiezen ervoor om hun openingstijden terug te snoeien, in de hoop straks door het Rijk gecompenseerd te worden''

Frits Knibbeler, centrummanager in Oisterwijk

Dilemma middenstanders

Met hetzelfde dilemma worstelen middenstanders, meldt centrummanager Frits Knibbeler. Steeds meer detaillisten kiezen ervoor om hun openingstijden terug te snoeien, in de hoop straks door het Rijk gecompenseerd te worden. Meer dan de helft heeft de openingstijden al aangepast. Uit een enquête blijkt ook dat bijna alle Oisterwijkse ondernemers op dit moment geen behoefte hebben aan de koopavond op vrijdag. Daarvan was vorige week dan ook geen sprake.

Volgens Knibbeler heeft één op de tien winkeliers in Oisterwijk de zaak helemaal dichtgedaan. Mode, schoenen, parfumerie: voor die winkels is nu te weinig clientèle. ,,Ik sprak zojuist iemand die in zijn kledingzaak zaterdag 60 euro omzet had gedraaid. Het is een drama. Laten we hopen dat de mensen na deze crisis vooral lokaal blijven kopen.”

Horecaondernemers hebben een specifiek probleem. ‘Ze eten je arm en drinken je rijk’ is een gevleugeld gezegde in de horeca dat bij afhalen en bezorgen niet opgaat.

Lees ook: Hoe een tafeltennisbar een soepproducent door zware tijden heen helpt

Pandeigenaren zijn coulant

Positief volgens Verkuijl is dat pandeigenaren zich over het algemeen coulant opstellen. ,,Het zijn vaak Oisterwijkse vastgoedondernemers die wel met ons meevoelen.”

Alle zorgen ten spijt is volgens Gijs Verkuijl de sfeer in de keuken van Kick Food Services deze maandag aan de Hoogstraat opperbest. Met zijn collega’s van Lieve Lente, SEC, Kookpunt Oisterwijk en Kick Food Services zelf is hij druk doende om Oisterwijkers in nood van een heerlijke maaltijd te voorzien. ,,Geen doorgegaarde en doorgestoofde potjes, maar kwaliteit die van ons verwacht mag worden", zegt Verkuijl. Via de vrijwilligers van Sociaal Huis Oisterwijk worden de pasta's, risotto's en stamppotjes de komende dagen over de gemeente verdeeld.

Lees ook: Help de Horeca: partners getroffen branche starten waardebonactie

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.