Nieuws Coronavirus

Jan Meerman (INretail): 'Mondkapjesplicht niet landelijk invoeren'

Mondkapjes die verplicht worden in bepaalde winkelgebieden; Amsterdam en Rotterdam zijn de eerste grote steden die deze stap hebben gezet. Jan Meerman (INretail) noemt de maatregel van de burgemeesters Aboutaleb en Halsema 'slecht voor de retail', Dirk Beljaarts (Koninklijke Horeca Nederland) wil als een landelijke invoering wordt overwogen op z'n minst 'een goede onderbouwing'.

Van onze redactie 31 juli 2020

Mondkapjes coronavirus winkelgebieden rivm

INretail: 'Mondkapjesplicht niet landelijk invoeren'

,,Dit nodigt mensen niet uit om juist meer naar de winkels in het centrum van die steden te gaan. Het ontbreekt in Amsterdam en Rotterdam aan een totale visie op de wijze waarop juist nu met de binnenstad moet worden omgegaan". Duidelijk taal van Jan Meerman, voorzitter van INretail. Meerman is momenteel in gesprek met de dertien grootste gemeenten van het land over het Grote Stedenplan dat INretail met ceo's van grote winkelketens, Koninklijke Horeca Nederland, de Raad voor Cultuur en lokale prominente mkb-ondernemers heeft opgesteld.

,,Vooral in de grote steden komt de omzet van winkels niet terug op het niveau van 2019, omdat er te weinig klanten komen. Het Grote Stedenplan omvat maatregelen als verruiming van winkeltijden, lokale marketing en communicatie, een aangepast parkeerbeleid en data over bezoekersaantallen. Nee, mondkapjes worden niet genoemd."

Meerman vindt de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam slecht voor de retail. ,,Ik zou er bij de overheid en het Veiligheidsberaad op willen aandringen de mondkapjesplicht in ieder geval niet landelijk in te voeren".

Lees ook: Dit zijn de winkelgebieden waar mondkapjes verplicht worden

Horeca Nederland: 'Goede onderbouwing bij landelijke invoering mondkapjes'

Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): ,,Voor ons is het van belang dat het kabinet, gesteund door het RIVM, met landelijke richtlijnen komt. Die duidelijkheid bij één landelijk beleid is belangrijk. Maar als het kabinet en RIVM alsnog besluiten dat mondkapjes landelijk verplicht worden, dan vinden wij het wel belangrijk dat de overheid goed kan onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert".

De huidige mondkapjes-maatregelen gelden niet voor de horeca in de aangewezen winkelgebieden, waar de eerder geldende overheidsmaatregelen van toepassing blijven. ,,KHN volgt de richtlijnen van het kabinet en RIVM, we vragen onze leden dat ook te doen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.