Nieuws Coronavirus

Jacco Vonhof (MKB-Nederland) over dreigende lockdown: 'We moeten nú samen erger voorkomen'

'Trek álles uit de kast om een lockdown te voorkomen'. Jacco Vonhof kan het eigenlijk niet steviger en duidelijker formuleren in de brief die zaterdag, ook namens VNO-NCW, aan ondernemers is gestuurd. In een verdere reactie maakt de MKB-Nederland-voorzitter duidelijk dat 'nú samen erger voorkomen moet worden' en reageren ook Gerard van den Broek (directeur De Ondernemer) en Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW).

Van onze redactie 26 september 2020

Jacco vonhof mkb nederland coronacrisis

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ,,Diverse branches zijn al bezig de eerdere protocollen met coronamaatregelen weer vol in te zetten en we vragen nu álle ondernemers dat te doen." Foto: ANP.

Lees ook: Brandbrief VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Alles aan doen om tweede lockdown te voorkomen'

‘Als dit zo doorgaat, raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet niet anders kunnen dan nieuwe maatregelen nemen. Al dit weekend wordt daar over gesproken. Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen’, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan hun leden.

'Máák medewerkers en klanten bewust van naleving regels'

,,Echt, máák je medewerkers en klanten bewust van het belang van naleving van de regels,” vertelt Jacco Vonhof. ,,Na de versoepelingen van voor de zomer hebben we allemaal de teugels wat laten vieren, ondernemers ook. En dat kon toen ook. Maar met het oplopend aantal besmettingen is het nu tijd om ze weer aan te trekken, juist om erger te voorkomen. Diverse branches zijn al bezig de eerdere protocollen met coronamaatregelen weer vol in te zetten en we vragen nu álle ondernemers dat te doen."

'Als we zo doorgaan wacht ons een doemscenario'

,,De eerste lockdown zit nog vers in ons geheugen," vertelt Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer. ,,Dagelijks kregen wij op de redactie telefoontjes van wanhopige ondernemers, en dat waren echt schrijnende verhalen. En nog steeds trouwens, want nog steeds zijn er branches, denk aan de eventbranche, die muurvast zitten. Als we zo doorgaan wacht ons een doemscenario bij een tweede lockdown. Dat gaan heel veel bedrijven niet overleven en dan ontstaat een domino-effect".

,,Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat mensen zich niet aan de regels houden, of erger nog, zich hier tegen verzetten. Iedereen heeft als individu direct invloed op de snelheid waarmee het virus zich verspreidt en moet die verantwoordelijkheid dan ook nemen. Primair natuurlijk uit het oogpunt van de volksgezondheid, maar vlak daarachter toch ook voor ondernemers die de economie draaiende houden. De brief, het statement, het initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland steunen we dan ook vanuit de grond van ons ondernemershart. #wijdoenmee."

Lees ook: Coronaregels: zo wijzen deze ondernemers klanten op hun gedrag

'Tweede lockdown desastreus voor samenleving en economie'

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, vertelt: ,,Zo'n brief versturen we niet zomaar. Een tweede lock-down zou desastreus zijn, voor zowel de samenleving als de economie. Niemand wil eraan denken dat straks opnieuw de IC’s vol zijn en scholen, bedrijven en sportverenigingen weer de deuren moeten sluiten."

,,Alleen samen – overheid, burgers en bedrijven – kunnen we dat voorkomen. Onze oproep richt zich daarom ook niet alleen op onze eigen leden, maar op iedereen in Nederland: houd je aan de basisregels. Laten we er samen voor zorgen dat we die tweede golf breken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.