Nieuws Coronavirus

Kabinet zou snelle heropening kapperszaken overwegen

Het ANP meldt op basis van ingewijden dat het kabinet overweegt om begin volgende week de kappers weer open te laten gaan. Op basis van welke voorwaarden is nog niet duidelijk. Woensdagavond houdt premier Rutte een persconferentie waarbij in het algemeen 'meer ruimte' wordt verwacht.

Van onze redactie 5 mei 2020

Kapper nick rotterdam coronacrisis 2

Kapper Nick uit Rotterdam is er klaar voor: twee weken geleden al had hij zijn kapsalon 'coronaproof'.

De kapperszaken hebben goede hoop dat ze snel weer open kunnen. ,,Liever vandaag dan morgen. Maar wel veilig en volgens het protocol”, meldt Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko. Eussen hoopt woensdag op 'witte rook'. Welke voorwaarden er komen voor het heropenen van de kapperszaken is nog niet duidelijk.

'Procotol meerdere malen voorgelegd aan experts overheid'

Met een brede vertegenwoordiging uit de kappersbranche is door de ANKO een hygiëne-protocol opgesteld, waar ook de vakbonden hun goedkeuring aan hebben gegeven. Eussen: ,,Dit protocol is meerdere malen in concept voorgelegd aan de experts binnen de overheid, maar nog zonder concreet resultaat." Het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen vergaderde maandag over adviezen aan het kabinet. ,,Het OMT gaat over welke hulpmiddelen de kappersbranche moet gaan gebruiken. En dat is natuurlijk essentieel om ons protocol definitief te maken en om als branche weer veilig en gereguleerd open te kunnen."

,,Voor ondernemers telt iedere dag dat ze dicht zijn. En je merkt dat de klanten nu ook wel weer graag willen langskomen,” aldus Eussen.

Lees ook: Nog langer de deuren dicht: wanhoop bij ondernemers kappersbranche

Driekwart Nederland: kappers weer open

In opdracht van Kapperskorting.com heeft Motivaction uitgezocht wat Nederlanders vinden van de huidige coronamaatregelingen richting de kappersbranche en hoe ze tegenover een heropening staan.

Bijna driekwart (69%) is van mening dat met aangepaste maatregelen de kapsalons weer open kunnen en verwacht dat de verspreiding van het coronavirus hierdoor niet verder zal toenemen. De helft van de Nederlanders (49%) vindt het vervelend dat de kapsalons gesloten zijn maar de meeste Nederlanders wachten op dit moment tot de kapsalons weer opengaan (59%), in plaats van zelf te gaan knippen en kleuren of toch een kapper te bezoeken terwijl dit niet is toegestaan.

Lees ook: Dit zou ík doen als ik minister-president zou zijn

VNO-NCW: aantal sectoren open na meivakantie

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer noemt de kappersbranche regelmatig als voorbeeld van een sector die weer open zou moeten kunnen gaan. In De Ondernemer Update (podcast onderaan deze pagina terug te luisteren) vertelde hij onder meer: ,,Doe een aantal sectoren, delen van de horeca ook, open na de meivakantie. Ik zeg: til er drie of vier uit de protocollen die we hebben ingediend, geef die kans met een datum, met een slag om de arm."

,,De kapper, wat ons betreft kan die open. Maar je hoeft niet verplicht naar de kapper. Jonge en oudere mensen kunnen dat zelf bepalen, het is ieders eigen verantwoordelijkheid, eigen boerenverstand. Nu gooien we die hele sector op slot, alleen om de ouderen te beschermen. Maar dat hoeft niet, dat is niet efficiënt."

Hieronder kun je De Ondernemer Update met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer terugluisteren, onder meer over de kappersbranche:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.