Nieuws Coronavirus

Kappers luiden noodklok: begin alsjeblieft niet aan thuisknippen

Nu de kapperszaken vanwege de coronacrisis voorlopig wel even dichtblijven, zoekt men alternatieven dichter bij huis. Maar kappers waarschuwen met klem: blijf zelf van de schaar en tondeuse af.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 7 april 2020

Laatste update: 25 april 2020 15:00

Kapper thuiskapper corona

Kapper en klant komen niet in het verhaal voor. Foto: Unsplash

,,Je doet het niet zomaar, het is echt een vak waarvoor we vier jaar naar school zijn gegaan", zegt Patrick van der Vaart van de Utrechtse kapsalon Beau Rivage. ,,Het wordt echt drie keer niks als je het thuis probeert." Hij krijgt bijval van Rick van den Berg, die werkt in een Amsterdamse zaak, en Miranda Vast, werkzaam bij Time Out in Groningen. ,,Begin er toch niet aan, want het gaat mis", zegt Van den Berg.

Dat geldt volgens de kappers ook als de klant op afstand wordt bijgestaan via een videoverbinding. ,,Dan mislukt het en krijgen wij de schuld", aldus Van den Berg. Ook het zelf verven van je haar zou Vast afraden. ,,Wij gebruiken professionele spullen en advies geven vanuit huis werkt niet altijd."

Lees ook: Nog langer de deuren dicht: wanhoop bij ondernemers kappersbranche

''Ach, het betekent wel dat ik over een paar maanden de zaak weer vol heb met mensen die hun kapsel hersteld willen''

Patrick van der Vaart, kapsalon Beau Rivage

Knippen verboden

Branchevereniging ANKO vindt dat kappers zelf mogen weten of ze hulp bieden op afstand. De vereniging wil vooral benadrukken dat ze zich aan de regels houden. ,,Knippen mag nu echt niet", zegt een woordvoerder. Ondernemers in zwaar weer kunnen nu het beste kijken op welke regelingen ze aanspraak hebben, hoe ze creatief kunnen ondernemen en hoe ze zich vast kunnen voorbereiden op het heropenen van hun zaak.

De kappers verkneukelen zich om de kapsels die ze na de coronaperiode weer verwachten. ,,Je ziet vaak van die happen uit het haar als men het zelf probeert", zegt Van der Vaart. ,,Of heel lelijke lijnen. Ach, het betekent wel dat ik over een paar maanden de zaak weer vol heb met mensen die hun kapsel hersteld willen."

Lees ook: Steeds meer kappers kiezen voor het zzp-bestaan en dit is waarom

Echt waar. Doe het niet

Toch wil Van der Vaart voorzichtig opperen dat je thuis een mannenkapsel met de tondeuse kan doen. ,,Met een opzetkam, en dan steeds een stukje korter tot je het gewenste resultaat hebt." Ook kunnen heren hun kapsel voorzichtig met een speciale schaar wat uitdunnen. Dames kunnen bovendien zelf hun pony bijknippen. ,,Draai de haren bij elkaar, en knip in een keer een klein stukje eraf. Dan valt het weer goed als je loslaat."

Vast waarschuwt wel dat je moet weten wat je doet als je een pony knipt. ,,Trek je het te strak, dan gaat het alsnog mis. Dan laat je los en schiet het haar alle kanten op." Jezelf knippen is volgens haar al helemaal geen doen. ,,Ik heb negentien jaar ervaring en knip alleen mijn kinderen."

Waar ze het over eens zijn: je kapsel is nu niet het belangrijkste. ,,Je haar groeit maar een centimeter per maand", zegt Van der Vaart, ,,dus waar hebben we het over? Echt waar. Doe het niet."

Lees ook: Startup opent flexibele studio's voor zelfstandige haarstylisten en beautyprofessionals

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.