Blog Coronavirus

Topondernemer Marco Aarnink kreeg corona en ontdekte het belang van nachtrust

Marco Aarnink ondervindt aan den lijve wat corona met je doet. Niet alleen kreeg hij het virus zelf, stress over de toekomst van zijn onderneming houdt hem ook uit zijn slaap. Door zijn slaaproutines te verbeteren wist hij zich te herpakken, zo schrijft hij in zijn blog. ,,De positieve ondernemer staat weer aan!''

Marco Aarnink 24 december 2020

Laatste update: 27 december 2020 08:40

Marco aarnink corona stress herstel slaap

Foto: Unsplash

Slapeloze nachten zijn in deze tijd voor velen een bekende kwaal. Same here. Ik pieker wat af, slaap moeilijk in en als ik wakker schrik, duurt het een eeuwigheid voordat ik weer indommel. Er spookt maar één ding door mijn hoofd: corona, corona, corona. Hoe lang nog?

Gegrepen door coronavirus

Fysiek ben ik inmiddels ook door corona gegrepen. Gelukkig had ik milde klachten, maar daar ben ik toch ruim twee weken zoet mee geweest. Met ups-and-downs gingen we gewoon door, want als ondernemer kan je niet even ‘uit’. Nu, enkele weken later, heb ik nog diverse momenten van stevige vermoeidheid, maar desalniettemin vier ik al trots deze fysieke overwinning.

''De altijd positieve ondernemer schakelt zich ’s nachts ongewild uit. De nacht ontpopt zich vaak tot een meedogenloze rivaal."

Marco Aarnink, ceo/oprichter Print.com en lid Raad van Advies

Zakelijk gezien valt er nog niets te vieren en heeft het virus me er ook van langs gegeven. Dan heb ik het nog niet over wat wellicht nog komen gaat. Naar de langetermijneffecten kunnen we alleen maar gissen. Komen die veelbesproken faillissementen in 2021 er echt aan? Wat betekent dat dan voor onze totale economie, voor mijn klanten en voor mijn bedrijf? Het is best wel beangstigend om niet te kunnen overzien hoe groot de schade precies zal zijn als de rook optrekt. Die gedachten blijven door mijn hoofd spoken, vooral ’s nachts. Mijn relativerings- en aanpassingsvermogen lijken dan volledig spoorloos, terwijl ze overdag echt op volle toeren draaien.

De lampen gaan uit, het doemdenken aan. De altijd positieve ondernemer schakelt zich ’s nachts ongewild uit. De nacht ontpopt zich vaak tot een meedogenloze rivaal. Een nacht duurt dan lang, kan ik je vertellen…

Vriendschap sluiten met de vijand

Genoeg, kop erbij! Tijd om mezelf streng toe te spreken. Er is geen ruimte voor negativiteit. Ik ben het aan mijn team verschuldigd om het uiterste uit mezelf te halen. In dit soort tijden meer dan ooit. Ik moet alle zeilen bijzetten en de wind opzoeken om vooruit te blijven bewegen. Dat vergt creativiteit, oplossend vermogen, visie en communicatie. Ironisch genoeg is het de zojuist genoemde rivaal die de oplossing herbergt om on top of your game te blijven.

Het geheim van overeind blijven in crisistijden is namelijk dichterbij dan je denkt… slaap!

Lees ook: Thuiswerken? Zo houd je medewerkers mentaal fit

De impact van te weinig nachtrust is op zich niets nieuws, maar de nadelen worden nóg nadeliger tijdens een pandemie als deze. Te weinig slaap leidt niet alleen tot concentratieproblemen, verminderde creativiteit, stress en verhoogde angstgevoelens, ook je immuunsysteem krijgt een flinke opdonder. Je eigen lijfwacht moedwillig een rechtse verkopen in tijden waarin je hem juist hard nodig hebt, is niet echt raadzaam. Dat is zoiets als een eigen goal maken, maar dan met flinke gezondheidsrisico’s. Deze crisis, dit virus, overwinnen begint bij een goede nachtrust. Tijd voor actie!

Tips om beter in slaap te komen

In mijn zoektocht naar hoe ik én het meeste uit mijn dag kan halen én voldoende slaap kan pakken, merkte ik dat kleine aanpassingen in mijn dagindeling een groot verschil maken. Zo heb ik alle adrenaline verhogende activiteiten naar de ochtend verplaatst. ‘s Ochtends sporten deed ik al, daar heeft je energieniveau de hele dag baat bij. Daarbij kom je moeilijker tot rust als je intensief sport vlak voor het slapengaan. Ook ontstaan tijdens het sporten de mooiste ideeën. Ook stressvolle zakelijke bezigheden of moeilijke gesprekken plan ik nu vooral ’s ochtends in. Dat geeft me de rest van de dag om het te verwerken en tot oplossingen te komen en voorkomt dat ik met een hoofd vol gedachten in bed stap. Ruim een uur voor het slapengaan probeer ik offline te gaan, want: minder prikkels van anderen en geen blauw licht maakt inslapen makkelijker. Ook lees ik zeker even geen nieuws meer, want dat is vaak louter negatief. Het is veel beter een goed boek te pakken en je te positief te laten inspireren.

Eerder dit jaar, in maart, schreef hij deze blog: Marco Aarnink: ‘Fysiek of financieel, vroeg of laat raakt corona ons allemaal’

Investeer juist nu in je nachtrust

Een goed gesprek blijkt ook wonderen te doen voor mijn nachtrust. Een praatje met mijn naasten helpt me mijn gedachten te ordenen en tot nieuwe inzichten te komen. Even de dag doorspreken en vooral ook luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Tenslotte heb ik de slaapkamer onder handen genomen om beter door te slapen. Hier besteed je ongeveer een derde van je dag. De juiste temperatuur, een goed bed en een prettig kussen, het zijn minimale investeringen met grote impact voor het dagelijks presteren. Dat wordt onderschat!

Dus hoe tegenstrijdig het ook voelt in tijden waarin vele ondernemers keihard werken om te overleven: pak je rust. Never let a good crisis go to waste – investeer juist nu in je slaappatroon, in je bed, in een nieuw kussen, in je nachtrust. Zo zorg je ervoor dat je scherper bent dan ooit en op 110 procent output komt. Je denkt helder na, komt met creatieve ideeën, presteert beter, voelt je beter en straalt positiviteit uit. Dit werkt verslavend en aanstekelijk, want onbewust zul je ook je omgeving en je team aansteken met je hervonden energie. Dat levert veel nieuwe ideeën op, dat genereert omzet. De positieve ondernemer staat weer aan!

Marco Aarnink

Ceo/oprichter Print.com

Marco Aarnink is lid van de Raad van Advies van De Ondernemer en Upper Nerd, ook wel: ceo/oprichter, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, dat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle en in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award. Ook was hij genomineerd voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar-verkiezing 2019.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.