Nieuws Coronavirus

Marco Aarnink: ‘Fysiek of financieel, vroeg of laat raakt corona ons allemaal’

Corona houdt me ‘s nachts wakker, als man, vader en ondernemer. Hoe lang gaat dit virus om zich heen grijpen en slachtoffers maken? Menselijke en economische slachtoffers, want raakt het virus je fysiek niet zwaar, dan de financiële gevolgen wel. Voorlopig kijk ik machteloos toe hoe onze orderlijnen tot een minimum afvlakken terwijl corona op de bekende grafieken exponentieel groeit.

Marco Aarnink | Raad van Advies 19 maart 2020

Laatste update: 20 maart 2020 16:42

Leiderschap corona virus marco aarninkrob walsh unsplash

Foto: Unsplash/Rob Walsh

Als ik naast mijn hoogzwangere vriendin lig, maak ik me zorgen als man en vader. Ik wil mijn gezin beschermen tegen besmetting, terwijl ons derde kind straks een wereld in brand binnenkomt.

Ik kan en mag als ondernemer niet ziek worden

Zoals in veel ondernemersgezinnen is de werk-privébalans bij ons momenteel een hard gelag . Mijn vriendin zorgt momenteel voor de kinderen, ik voor het bedrijf. Die verdeling is nu even keihard. Ik kan en mag als ondernemer niet ziek worden in deze tijd. De onderneming schreeuwt om focus en als navigator is het aan mij om de mensen richting, rust en vertrouwen te geven.

Vertrouwen en daadkracht voeden saamhorigheid

Eerste voorwaarde om dat te kunnen is dat ik zelf vertrouwen heb. Dat heb ik. Daar droeg Mark Rutte met de ijzersterke toespraak zeker aan bij. Onze minister-president beloofde steun aan ondernemers om overeind te kunnen blijven en de economie door de crisis te leiden. Zijn non-verbale taal en weloverwogen woordkeuze straalden kracht en overtuiging uit. Op de woorden volgden bovendien al snel daden: diverse concrete hulpmaatregelen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het vertrouwen en de daadkracht dat de ministers tonen, voeden de saamhorigheid die we zo nodig hebben.

Wakker creativiteit aan

Die samen-sta-je-sterk-mentaliteit krijg ik dagelijks bevestigd in mijn sociale contacten (op de nodige afstand). Bewaar de rust, denk positief en wakker creativiteit aan. Pas op dat je je bedrijf nu niet panikerend afbouwt. Mocht het toch onvermijdelijk blijken, doe het dan beheerst en neem de tijd. Deze crisis gaat gepaard met faillissementen maar tegelijkertijd moeten we blijven bouwen, met sterk vertrouwen in de betere tijden die zeker weer gaan komen.

Lees ook: Marco Aarnink 2.0: print verbindt

Laksheid en opgepompte spierballentaal

Makkelijk? Allesbehalve! Doemscenario’s sijpelen door ons dagelijks leven en social media werkt als een katalysator voor negatieve denkbeelden. Sterker nog, tegenover een groep die alles op alles zet om voor zijn medemens te zorgen en daarmee ook verdere massabesmetting te voorkomen, staat een grote groep naïevelingen die zich niets aan lijkt te trekken van de risico’s. Hun laksheid en opgepompte spierballentaal op social media ergeren me enorm. Zij zijn duidelijk nog niet geraakt door de gevolgen en hebben nog niet door dat dat wel gáat gebeuren. Het zijn niet alleen de ouderen en lichamelijk kwetsbaren die gevaar lopen. Hoe langer dit virus ons land teistert, hoe groter de gevolgen voor de economie en daar valt iedereen onder. Het raakt ons vroeg of laat allemaal.

“Je krijgt wat je geeft”

Marco Aarnink, Print.com

Een totaal onvoorziene realiteit

Ik probeer me voor te stellen hoe het is bij bedrijven waar het al krap was voordat het coronavirus aanklopte. Slapeloze nachten, zwetend wakker worden, permanente druk op de borst: geloof me, veel ondernemers gaan momenteel door een hel. Je zal ondernemen in de luchtvaart, het toerisme, cultuur & recreatie, de evenementenbranche of de horeca? In een totaal onvoorziene realiteit. Over saamhorigheid gesproken: verplaats je daar vooral eens in en denk na over hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan deze sectoren.

Verplaats je ook eens in onze artsen, verpleegkundigen en andere medemensen in vitale beroepen. Onze regering ook: niet voor niets valt minister Bruins om. Waarom dan die nare, schaamteloze reacties van naïevelingen?! Dat helpt mensen die geregeld woelend wakker liggen niet in hun strijd om ons allen te helpen. Ik maak met diep respect een enorme buiging voor deze helden!

Lees ook: Corona nieuws: Alles wat ondernemers moeten weten over het coronavirus

Scenario’s uitgewerkt

Wij hebben intern 140 medewerkers. De 0 uren-contracten en zzp-afspraken zijn binnen ons bedrijf tijdelijk teruggebracht tot een minimum, uiteraard in goed overleg. Daar zitten bij ons de eerste slachtoffers. We hebben alle scenario’s uitgewerkt en weten dat we hard geraakt gaan worden. Tegelijkertijd ben ik er absoluut van overtuigd dat we met hulp van collega’s en de overheid overeind blijven. Elke dag maken we opnieuw de balans op en communiceren we hier zo goed mogelijk over. Die transparantie geeft vertrouwen. Net als eerlijkheid: vandaag weet ik hoe we koers zetten op morgen, hoe het er morgen voor staat weten we dan pas. Het belangrijkste is: in ieder geval beter dan gisteren.

Salaris offeren en onbetaald verlof opnemen

De interne betrokkenheid is namelijk overweldigend. Hoe gek het ook klinkt: naast de verdrietige gebeurtenissen zijn er steeds meer geluksmomentjes. Het is bizar te ervaren hoeveel mensen voelen dat we hier samen voor moeten gaan. Hoe mensen massaal salaris offeren en onbetaald verlof opnemen. Iedereen beseft dat we de komende maanden allemaal de broekriem zullen moeten aanhalen. Die mentaliteit stelt ons in staat de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Ik waan me soms in een angstaanjagende film en dan raken zulke hartverwarmende momenten me diep. Je krijgt wat je geeft heb ik altijd geloofd. In betere tijden zullen ze zeker oogsten wat ze nu zaaien. Ik zal het in grote dankbaarheid nooit vergeten!

DAGELIJKSE CORONA UPDATES OP NEW BUSINESS RADIO

Driemaal daags te beluisteren op New Business Radio(.nl) onze Corona Update. Om 8.00, 12.00 en 17.00 uur is er nieuws, informatie en advies voor ondernemers over de coronacrisis en het bedrijfsleven. Terugluisteren van alle uitzendingen kan via DEZE link.

Geringe levenservaring

Terug naar de samenleving als geheel: niet iedereen is in staat verantwoordelijkheid te nemen voor een ander. Kinderen, scholieren en andere delen van de bevolking weten soms niet beter. Ze hebben simpelweg te geringe levenservaring. Dan zijn de wijze ouderen, die de risico’s wél begrijpen, aan zet.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Mijn hartenkreet, als vader en als ondernemer: roep je ‘kroost’ bijeen, laat je stem horen en maak de ‘onwetenden’ bewust van de verstrekkende gevolgen. Je hebt leiders en volgers in de maatschappij en volgers kopiëren het gedrag dat ze om zich heen zien. Daarom vraag ik de leiders onder ons: sta op, geef het goede voorbeeld en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Kijk naar je gezin, je familie, je buren, je collega’s en ook je werkgever. Hoe draag jij je steentje bij? Laat anderen niet lijden, neem de leiding. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Marco Aarnink

Oprichter Print.com en lid Raad van Advies

Ondernemer-pur-sang Marco Aarnink is Upper Nerd, ook wel: ceo/founder, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, wat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle, in 2014 een LOEY Online Entrepreneur Award en werd in 2019 genomineerd als Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Marco is een van schrijvende leden van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.