Nieuws Coronavirus

Minister Kuipers: herhaalprik corona ook om in najaar uitval personeel te voorkomen

Het kabinet houdt rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf dit najaar. Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt daarom naar verwachting vanaf de tweede helft van september de mogelijkheid een herhaalprik tegen corona te halen, schrijft zorgminister Kuipers aan de Tweede Kamer na advies van het OMT. In september ligt er bovendien een 'langetermijnaanpak COVID-19'.

Van onze redactie 29 juli 2022

Kuipers minister binnenhof corona

Foto: ANP.

Terug in de tijd, om te lezen met de kennis van nu: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd

Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd. Toch houdt het kabinet rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, adviseert het OMT-V een nieuwe vaccinatieronde te starten. De arbeidsmarkt is momenteel immers al krap, meerdere branches worden geraakt door de personeelstekorten.

Terug naar juni 2022: Horeca en events kritisch op coronabeleid Kuipers: ‘Geen idee waar hij mee bezig is’

Als eerste worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna alle anderen van 12 jaar en ouder. Deze herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. Er wordt geprikt met geüpdatete vaccins als die betere bescherming bieden dan de huidige vaccins. Deze vaccins moeten dan wel eerst geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Start vaccinatieronde september

Het RIVM zal vanaf de tweede helft van september mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte en sterfte uitnodigen om een herhaalprik tegen corona bij de GGD te halen. Dit is de groep die eerder dit jaar is uitgenodigd voor een herhaalprik, uitgebreid met de mensen jonger dan 60 jaar die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik. Mensen die jaarlijks de griepprik krijgen en jonger zijn dan 60 jaar worden uitgenodigd door hun huisarts om hun prik te halen bij de GGD. Zorgmedewerkers met patiëntencontact worden tegelijkertijd uitgenodigd voor een herhaalprik om de hoogrisicogroepen te beschermen.

Terug naar mei 2022: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Overheid, geef ons wel de handvatten om zelf plannen te kunnen maken'

Op dit moment is er een brede communicatiecampagne opgezet om het basisadvies ‘blijf thuis bij klachten’ en ‘bij klachten, test jezelf’ onder de aandacht te brengen en deze campagne wordt de komende tijd verder uitgebreid met de overige basisadviezen.

Langetermijnaanpak COVID-19

Daarnaast legt het kabinet in de zomer de laatste hand aan de langetermijnaanpak COVID-19. In de langetermijnaanpak zullen diverse scenario’s met bijbehorende maatregelen voorbereid zijn. Het kabinet is daarover ook in overleg met sectoren en zal de Tweede Kamer in september informeren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws