Nieuws Coronavirus

Noodloket voor werkgevers open: UWV verwacht tienduizenden aanmeldingen per dag

Het UWV heeft het noodloket voor werkgevers die in de knel zijn geraakt door de coronacrisis geopend. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen nu een aanvraag indienen via de website.

Priscilla van Agteren (AD) | Illustraties: Gerrit de Jager 6 april 2020

Horecaondernemers getroffen uwv noodloket

Foto: Arie Kievit

Afgelopen dinsdag werd de definitieve regeling voor getroffen werkgevers bekend gemaakt. Sindsdien is er hard doorgewerkt om het loket te kunnen openen, zegt Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur van UWV in het AD. ,,De resultaten van de laatste tests zijn positief en dat betekent dat het loket, zoals we wilden, vandaag open kan.’’

Werkgevers met een minimaal omzetverlies van twintig procent over een periode van drie maanden komen in aanmerking voor de regeling. Als zij hun personeel gewoon doorbetalen gedurende deze periode, krijgen ze een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden tot en met mei. Het bedrag wordt in drie termijnen overgemaakt.

''Er is een wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen''

Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur UWV

Knelpunten

De overheid vergoedt daarbij maximaal 90 procent van de loonkosten als het omzetverlies honderd procent is. Naarmate het omzetverlies minder groot is, wordt er ook minder uitgekeerd. Werkgevers die een complete en correcte aanvraag hebben ingediend kunnen binnen twee tot vier weken de eerste uitbetaling verwachten, schat het UWV.

Lees ook: Loket nieuwe werktijdverkorting maandag om 09.00 uur open

Er wordt gerekend op tienduizenden aanvragen per dag. Het UWV stelt goed voorbereid te zijn op grote drukte op de site. Paling: ,,Er is een wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen.’’ Hij vraagt werkgevers rekening te houden met mogelijke gevolgen van de enorme toestroom van aanvragen. ,,Alles is in een recordtempo neergezet, dus het is onvermijdelijk dat we nog tegen onvoorziene zaken en knelpunten aanlopen. Die proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen, maar we vragen om begrip daarvoor.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.