Nieuws Coronavirus

Meeste noodloketten ondernemers en zzp'ers maandag open

Aanstaande maandag en wellicht de dagen erna gaan de noodloketten voor door de coronacrisis getroffen ondernemers en zelfstandigen officieel open. De regeling die de loonkosten van ondernemers overneemt gaat een week later, 6 april, van start. Vandaag presenteert het kabinet de conceptversie van de regeling.

Van onze redactie 27 maart 2020

Support ondernemers loket zzp corona

Een ondernemer in IJsselstein heeft een bord op straat gezet om de lokale ondernemer te steunen. Foto: ANP

De vragen van ondernemers stromen snel binnen bij de Kamer van Koophandel. ,,Er zijn hier inmiddels 15.000 telefoontjes binnengekomen van bezorgde ondernemers", vertelt Willeke Schalk van de KVK aan NOS.nl. ,,Mensen zijn echt bang en onzeker omdat ze geen buffer hebben."

De KVK heeft inmiddels een speciale pagina ingericht waar de vragen van de door de crisis getroffen ondernemers worden beantwoord. Vragen als 'wat moet ik doen als ik (tijdelijk) onvoldoende werk heb voor mijn personeel en mijzelf?', 'wanneer kom ik in aanmerking voor die tegemoetkoming van 4.000 euro'. Of: 'ik ben zzp-ondernemer en loop nu klussen mis omdat opdrachtgevers afzeggen. Kan ik de schade op hen verhalen?'

Lees ook: Zzp-ondernemers grensstreek luiden noodklok: ‘Wel belasting betalen, maar nu geen hulp’

Drukte bij eerste zzp-loketten

Nog voor de inkt droog was van het plan, openden afgelopen maandag de eerste loketten waar zzp-ondernemers noodsteun kunnen aanvragen. De hulp is bedoeld voor zelfstandigen die direct in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Het kabinet kondigde aan het begin van de crisis al aan dat er een groot steunpakket voor zzp-ondernemers zou komen. Een van de onderdelen is de aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau dat ondernemers versneld kunnen aanvragen bij hun gemeente. Binnen vier weken na aanvraag ontvangt de zelfstandige de noodsteun.

Bij de zzp-noodloketten zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. In Amsterdam en Rotterdam loopt het storm. In twee dagen hadden zzp-ondernemers in Amsterdam 16.000 aanvragen ingediend. In Rotterdam gaat het om 5.000 aanvragen.

Lees ook: Zo is er ondersteuning voor ZZP-ondernemers tijdens corona

Drie maanden inkomstenondersteuning

Zelfstandig ondernemers hebben recht op maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. De regeling voor de zzp-ondernemers bedraagt maximaal 1.503,31 euro netto per maand en is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Deze voorziening heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de bijzondere situatie waarin Nederland verkeert: de inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft bijvoorbeeld later niet te worden terugbetaald. Daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd. De regeling geldt tot 1 juni 2020 en wordt uitgevoerd door de gemeente waar de ondernemer woont. De regeling werkt terug tot 1 maart 2020.

Steunmaatregelen banken

ABN Amro breidt zijn steunmaatregelen uit voor bedrijven die in de problemen dreigen te komen door de coronacrisis. De bank wil ook zijn grotere klanten automatisch een financiële adempauze geven. Vorige week kondigde de bank al aan voor klanten met een lopend zakelijk krediet tot 2,5 miljoen euro de aflossing- en rentebetaling met zes maanden uit te stellen.

De maatregelen van banken komen bovenop een groot steunpakket van de overheid. Bedrijven kunnen met behulp van overheidsgaranties bij hun bank extra geld lenen, onder andere via de zogeheten BMKB-regeling.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.