Nieuws Coronavirus

Ondernemers niet blij met oproep gemeente Utrecht om centrum morgen te mijden

De oproep van de gemeente Utrecht om op zaterdag niet naar de binnenstad te komen valt niet bij elke ondernemer in goede aarde. ,,Het heeft een hele tijd geduurd voordat het winkelen weer wat op gang kwam. Het zou zonde zijn als dat weer inzakt.”

José Boon (AD) 18 september 2020

Utrecht binnenstad oproep corona

Een tropische binnenstad van Utrecht, afgelopen dinsdag. Foto: Angeliek de Jonge

Waar de bezoekcijfers van het Utrechtse centrum op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag matig zijn, blijkt de zaterdag inmiddels nog maar 10 tot 15 procent minder bezoekers te trekken dan vorig jaar. Op die dag is het zó druk, dat het steeds lastiger is om voldoende afstand te houden. Daarom deed de gemeente woensdag een oproep om een bezoek aan de binnenstad op een andere dag dan de zaterdag te plannen, in de hoop de drukte en dus de kans op coronabesmettingen te verminderen.

'Rust in binnenstad is ongezellig'

In de drukke Mariastraat, bij restaurant Meat & More, begrijpt medewerker Jelmer niets van de oproep, zegt hij in het AD. ,,Coronabesmettingen komen toch juist voor in de privésfeer? Wat heeft het voor zin om niet naar de stad te komen, als iedereen vervolgens thuis bij elkaar zit? Ik weet het niet hoor, of er besmettingen ontstaan onder dagjesmensen.” Hij vindt de rust in de binnenstad ongezellig, maar om de omzet maakt hij zich nog niet druk.

''Laat de jongeren maar wegblijven, zij veroorzaken nu de besmettingen''

Petra, filiaalmanager Pauw

Om de hoek op de Steenweg, één van de drukste en dus meest problematische straten, werkt Manuel bij Lee Jeans. ,,Zaterdag is een zware omzetdag. Wat een onzin van de gemeente om op te roepen om dan weg te blijven. Wij zijn blij dat het weer wat drukker wordt, zolang iedereen die komt maar gezond is.”

Hele families in winkel

Naast Manuel staat zijn buurman Boy in de deuropening van Timberland geleund: ,,Het heeft een hele tijd geduurd voordat het winkelen weer wat op gang kwam. Het zou zonde zijn als dat weer inzakt.” Ook Petra, filiaalmanager in Pauw aan het Oudkerkhof, is kritisch op de boodschap van de gemeente. ,,Het was hier zaterdag uitgestorven. Als we mensen oproepen om zaterdag ook al niet meer te komen, gaat iedereen naar onze vestiging in Laren. Straks raken alle panden leeg in de binnenstad.”

Op zaterdagen staat Petra nog met een uitzendkracht in de winkel. Sinds de lockdown werkt zij de andere dagen alleen. ,,Best zwaar”, vindt ze. Eén van de uitdagingen is om geen hele families binnen te laten, maar buiten te laten wachten. ,,Sommige gezelschappen gaan dan boos weer weg.” Maar een oplossing voor de bezoekersstromen naar de binnenstad vindt ze elders: ,,Laat de jongeren maar wegblijven, zij veroorzaken nu de besmettingen.”

''Hoe drukker het wordt, hoe brutaler mensen worden. Ze worden boos als iemand buiten moet wachten. Beginnen ze toch over Grapperhaus''

Wilfred, eigenaar Droom van Utrecht

Behalve de oproep om de binnenstad te mijden op zaterdag, neemt de gemeente geen extra maatregelen om de bezoekersstroom te verspreiden over de week. Wel zijn er verkeersregelaars in het centrum en staan er stippen op de stoep waar mensen buiten op moeten wachten als het te druk is in een winkel.

Quarantaineplicht bij thuiskomst

Winkeliers nemen zélf ook maatregelen om de drukte in goede banen te leiden. Zoals bijvoorbeeld Wilfred, eigenaar van winkel de Droom van Utrecht aan de Schoutensestraat, die net een nieuwe rol belijningstape heeft gekocht. ,,De paniek breekt weer uit. De drukte neemt toe, samen met het aantal besmettingen”, vertelt hij. Het gedrag van het winkelend publiek vindt hij zorgwekkend: ,,Hoe drukker het wordt, hoe brutaler mensen worden. Ze worden boos als iemand buiten moet wachten. Beginnen ze toch over Grapperhaus.”

Op de Oude Gracht wandelt een Duits echtpaar. Zij zijn speciaal naar Utrecht gekomen omdat ze Amsterdam te gevaarlijk vonden. Bovendien geldt voor hen een quarantaineplicht bij thuiskomst als ze wel naar Amsterdam gaan. Ze genieten van de rust op de donderdagochtend, maar ze zorgen er ook voor dat ze voor het weekend weg zijn. Vanaf de Lijnmarkt komt bewoner Jetta aangewandeld. ,,Het is hier vreselijk op zaterdag. Elke binnenstadbewoner weet dat. Het is heel verstandig om het centrum dan te mijden.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Vertrouwen en samenwerking helpt retailsector uit crisis'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.