Nieuws Coronavirus

ONL spreekt na toespraak Rutte van 'dreun voor ondernemers'

Er komt geen versoepeling van de maatregelen voor bedrijven. De teleurstelling is enorm groot bij ondernemers, stelt ONL, vooral na de recente oproep van Minister Wiebes dat ondernemers zich konden gaan voorbereiden op de anderhalvemeter-economie.

Van onze redactie 21 april 2020

Persco rutte van dissel 21april

Premier Rutte in de persconferentie van 21 april: geen woord over extra benodigde steun voor het bedrijfsleven. Foto: ANP.

,,Het laatste sprankje hoop op het doorkomen van deze crisis dat veel ondernemers nog hadden dreigt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen," zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. ,,Terwijl juist het vertrouwen in de toekomst voor ondernemers van belang is om deze crisis door te komen."

Hoewel ONL alle begrip heeft voor de voorzichtigheid van het kabinet, is de organisatie enorm teleurgesteld dat er tijdens de persconferentie geen aandacht was voor de ruggengraat van onze economie.

'Niets over verlengen noodpakket maatregelen'

,,Er werd niets gezegd over de extra benodigde steun voor het bedrijfsleven. Dat kan bijvoorbeeld door het noodpakket aan maatregelen te verlengen tot ver na 31 mei. De erkenning van de moeilijke periode waarin veel ondernemers verkeren en de impact van de verlenging van de maatregelen op onze economie miste ONL bij de persconferentie. Veel ondernemers zullen zich daardoor nu verloren voelen."

Lees ook: Onderzoek ONL: kwart ondernemers overweegt faillissement

Wiebes en anderhalve meter-economie

Wat het volgens ONL extra zuur maakt is dat nog niet zo lang geleden ondernemers door minister Wiebes werden aangemoedigd om zich te richten op de anderhalvemeter-economie. ONL zag al de meest innovatieve ideeën voorbijkomen.

Biesheuvel wil voorkomen dat veel ondernemers in paniek faillissement gaan aanvragen. ,,Als het kabinet niet heel snel met extra steun komt, zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben. De dreun voor de economie is gigantisch, ondernemers verliezen hoop. Zo zullen de liquiditeitsproblemen voor ondernemers nu nog urgenter worden. Bedrijven hadden al alles op alles gezet om goed te letten op de kosten, maar de liquiditeitsruimte van kleine en middelgrote bedrijven is te beperkt om deze schok te kunnen opvangen. Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk extra steunmaatregelen presenteren die de liquiditeitsruimte van bedrijven vergroot."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.