Nieuws Coronavirus

'Sportscholen moeten extra maatregelen nemen voor eerdere opening'

De sportscholen zullen een reeks aanvullende maatregelen presenteren om eerder dan 1 september de deuren te kunnen openen. Dat is het resultaat van een gesprek tussen minister Van Rijn (Medische zorg) en de fitnessbranche.

Edwin van der Aa (AD) 15 mei 2020

Minister van rijn2

Foto: ANP

Van Rijn is bereid naar de branche te luisteren en wil de voorstellen voorleggen aan experts, maar hij laat in het midden of de sportscholen dan eerder open mogen, aldus het AD. De invoeringsdatum van 1 juni lijkt sowieso onwaarschijnlijk, aldus de minister: ,,Ik heb een goed gesprek met de branchevereniging gehad. De sportscholen vervullen een belangrijke functie. Maar ze zijn ook teleurgesteld en dat begrijp ik. Ze hebben aangegeven dat er aanvullende maatregelen mogelijk zijn en ik ben bereid naar ze te luisteren en er advies over te vragen.”

''De sportscholen gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden''

Vertegenwoordigers sportscholenbranche

Sportschool gaat onderuit

De sector is verontwaardigd over het kabinetsbesluit dat sportgelegenheden nog tot 1 september gesloten moeten blijven. De sportscholen hopen dat concrete plannen over aantallen bezoekers en een streng schoonmaakregime helpen. De fitnessbranche, verenigd in NL Actief, wilde Van Rijn overtuigen dat - met behulp van protocollen - veilig en verantwoord de deuren eerder weer open kunnen tijdens de anderhalve-metersamenleving. Maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche hebben het kabinet al eerder via een brandbrief om ‘zicht op overleving’ gevraagd. ,,De sportscholen gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden”, aldus vertegenwoordigers van de branche.

Lees ook: Voorzitter Exclusieve Sportcentra over sluiting tot 1 september: ‘Lot van de branche is bezegeld’

Fitnessketen naar de rechter

Fitnessketen BigGym sleept de Staat zelfs voor de rechter om een einde te maken aan de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. BigGym vindt dat de maatregelen ‘disproportioneel’ zijn en eist dat die worden opgeheven. Volgens minister Van Rijn heeft iedereen het recht om naar de rechter te stappen. De kortgedingzitting is op 20 mei.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.