Nieuws Coronavirus

Oproep Jong Management: 'Bestraf succesvolle scale-ups niet met de NOW-regeling'

De nieuwe NOW-regeling werkt bedrijven die jaar in jaar uit succesvol groeiden tegen. Vooral scale-ups zijn de dupe van deze regeling. Dat zegt Daan Lammers, voorzitter van Jong Management, de vereniging van jonge ondernemers, tot 40 jaar, gelieerd aan VNO-NCW.

Van onze redactie 6 april 2020

Jong Management Daan Lammers scaleup NOW corona

Daan Lammers, voorzitter van Jong Management.

Daan Lammers: ,,Bij Jong Management zien we veel scale-ups die door jonge ondernemers worden gerund. Dit zijn bedrijven die voortdurend grote investeringen hebben gedaan om hun onderneming te laten groeien. Ze zijn ook in omzet en in arbeidsplaatsen gegroeid. Doordat de NOW-regeling alleen kijkt naar het omzetverlies en niet naar de investeringen en andere kosten kunnen zij géén gebruik maken van de regeling. Dit terwijl ook deze bedrijven tijdens de coronacrisis hun omzet zien verdampen. Jong Management pleit daarom voor aanpassing van de NOW-regeling zodat ook scale-ups er gebruik van kunnen maken om hun hoofd boven water te kunnen houden.”

Scheve vergelijking, oneerlijke maatregel

Scale-ups zijn goed voor de welvaart en economische groei van Nederland. De risico’s die deze ondernemers nemen betalen zich uit in werkgelegenheid; de banen van morgen worden gecreëerd in scale-ups. In deze moeilijke tijd zien ook veel van deze ondernemers hun omzet drastisch dalen. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) biedt deze ondernemers echter geen hulp. Dat komt doordat de regeling enkel kijkt naar een minimale omzetdaling van 20 procent.

Lammers: “,,Het is een scheve vergelijking, een oneerlijke maatregel. Juist de scale-ups die eerder veel hebben geïnvesteerd moeten nu voorrang krijgen. Ze zijn bewezen succesvol, tonen veerkracht maar vechten tegelijkertijd ook voor hun bestaan. We hebben ze keihard nodig om na de crisis mensen van de bank aan het werk te krijgen.”

''De scale-ups zijn zeker niet alleen van ‘hipsters’ en het zijn ook niet de internetbedrijven. Het zijn juist de mkb-bedrijven die ieder jaar voor tientallen nieuwe werkplekken zorgen''

Daan Lammers, voorzitter Jong Management

artikel judith

Scale-ups leveren de banen van morgen

Het is belangrijk de scale-ups in het vizier te houden: ze zijn goed voor de welvaart en economische groei van Nederland. De risico’s die ondernemers nemen betalen zich uit in werkgelegenheid; de banen van morgen worden gemaakt in deze startende groeibedrijven, meent Lammers.

,,De scale-ups zijn zeker niet alleen van ‘hipsters’ en het zijn ook niet de internetbedrijven. Het zijn juist de mkb-bedrijven die ieder jaar voor tientallen nieuwe werkplekken zorgen. Maar ze hebben hier wel de overheid bij nodig als betrouwbare partner die hen kan voorzien van ondersteuning en hen zekerheid kan bieden bij het ondernemen. Vanuit de overheid de taak om deze bedrijven ook te steunen, te helpen het vestigingsklimaat te verbeteren door het maatregelenpakket toegankelijker te maken.”

NOW-regeling te rigide

De NOW-regeling is bedoeld voor ondernemers met personeel die gedurende drie maanden minimaal 20 procent omzetverlies verwachten. Ze kijkt dus enkel naar de daling van de omzet en niet naar de kostenstructuur of financiële reserves. Door hun snelle groei en daarmee de hoge investeringen zijn de buffers juist bij scale-ups echter klein en komen klappen dus extra hard aan. Dit soort bedrijven zijn vaak ook afhankelijk van investeerders die zich onder de huidige omstandigheden terugtrekken.

''Maak de NOW-regeling ook beschikbaar voor groeibedrijven die nu ook te kampen hebben met een flinke terugval in omzet''

Daan Lammers, voorzitter Jong Management

'Laat de scale-ups juist nu niet in de steek'

Lammers roept de politiek op: “,,Maak de NOW-regeling ook beschikbaar voor groeibedrijven die nu ook te kampen hebben met een flinke terugval in omzet. Want schade bij een scale-up betekent niet alleen een daling van de omzet, maar het verdwijnen van honderden potentiële banen in de nabije toekomst. Het feit dat scale-ups bijdragen aan de welvaart in Nederland en dus van grote waarde zijn voor onze economie zou het kabinet moeten ondersteunen, zodat zij zich gesterkt voelen in het blijven investeren in hun ondernemingen. Ik reken er daarom op dat de overheid ook deze jonge werkgevers financieel en moreel te hulp schiet.”

Lees ook: Ondernemers roepen staatssecretaris Vijlbrief op tot verruiming werkkostenregeling

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.