Nieuws Coronavirus

Pakket van 650 miljoen voor bloementelers en patatboeren

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit voor de sierteeltsector, de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector. Dat maakt minister Schouten van Landbouw vanavond bekend. Deze sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis, vanwege het wegvallen van de export én de binnenlandse afzetmarkt.

Van onze redactie 15 april 2020

Sierteelt planten bloemen

AD, ANP

Het kabinet vergoedt 70 procent van de omzetderving voor bloementelers en boeren in de voedingstuinbouw. En fritesaardappelboeren krijgen 40 procent van de waarde van fritesaardappelen (de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020) voor alle aardappelen die zij nu nog in hun opslag hebben liggen.

Groeiende gewassen

,,Bepaalde sectoren waren niet geholpen met het noodpakket dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd”, zegt minister Schouten van Landbouw. ,,We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden." Volgens de minister kunnen met het geld veel bedrijven de grootste klappen opvangen.

Brussel

Boeren en tuinders zijn blij met de extra 650 miljoen euro die het kabinet heeft aangekondigd om agrarische ondernemers tegemoet te komen. Volgens LTO Nederland kunnen veel agrariërs met hun producten geen kant op. "Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan."

Toch zijn de problemen voor veel bedrijven zo groot, dat die ondanks de honderden miljoenen van het kabinet nog niet opgelost zijn, stelt LTO. De organisatie hoopt op extra support vanuit Brussel, bijvoorbeeld met bepaalde opkoopregelingen.