Nieuws Coronavirus

Praxis: beste klant, zó moet je je gedragen, anders gaan we dicht

Paginagrote uitingen van grootwinkelbedrijven in dagbladen deze dagen rondom de coronacrisis, die van Praxis vandaag viel op door de directe toon richting consument en vooral de vooraanstaande rol voor het personeel. Met algemeen directeur Corine Duchenne als afzender is er te lezen: 'We willen heel graag openblijven. En dat blijven we ook, maar, en dit is heel belangrijk, alleen zo lang dat verantwoord is'.

Van onze redactie 23 maart 2020

Praxis voorgevel bouwmarkt corona

Praxis heeft in ons land 179 winkels en behoort tot de Maxeda DIY Group, de grootste Doe-Het-Zelf-retailer in de Benelux.

Wij zijn er voor de makers. Maar alleen zo lang dat kan. De paginagrote, Praxis-geelgekleurde pagina in dagbladen trekt de aandacht, zoals eerder ook de homepage van de website dat deed. Met algemeen directeur Corine Duchenne als afzender kiest Praxis er duidelijk voor de medewerkers centraal te stellen.

'Open zolang dat verantwoord is'

'Ze moeten klanten bij de deur tegenhouden, want we mogen geen groepen mensen tegelijk binnenlaten - ook geen gezinnen. Onze kassamedewerkers moeten mensen vragen afstand te houden. Allemaal dingen die tegen onze natuur in gaan, maar helaas wel hard nodig zijn. We willen heel graag openblijven. En dat blijven we ook, maar, en dit is heel belangrijk, alleen zo lang dat verantwoord is'.

Praxis kondigt daarbij ook aan om 'onze medewerkers rust en ruimte te geven' de winkels doordeweeks om 18.00 uur te sluiten.

Lees ook: Hans van Tellingen: Retail ‘will bounce back’ en zal opveren na coronacrisis

Patrick Wessels: 'Sterk van Praxis'

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vindt het 'sterk dat Praxis vooral vertelt hoe klanten zich zouden moeten gedragen, in plaats van te zeggen wat ze niet moeten doen'. ,,'Niet’ geeft geen sturing, dus het is belangrijk concreet aan te geven wat er ‘wel’ moet gebeuren. De enige manier om zoveel mogelijk mensen effectief aan te spreken is om ze klip-en-klaar te vertellen wat we van ze verwachten. Dat het een grote uitdaging (klus) is, dat we ons er allemaal aan moeten houden (samen doen) en dat we ons gedrag vooral moeten aanpassen (alleen komen, en niet als je ziek bent)."

Wat er nog bij had gekund is het bieden van een alternatief, vindt Wessels. ,,Loop je te snotteren en wil je toch klussen? Bestel dan online. Of ben je grieperig? Stel de klus even uit en zorg dat je eerst herstelt. Zonder alternatief valt het niet mee om mensen bepaald gedrag niet te laten vertonen."

Lees ook: Dit is het nieuwe noodpakket voor mkb- en zzp-ondernemers

Thijs van Dijk: 'Dit past bij de merkpositionering'

,,Hier maakt de bouwmarkt een sterk en tot nu toe vooral onderscheidend statement", stelt marcom-deskundige Thijs van Dijk. ,,Dat van 'we zijn er voor u en we staan er voor u' kom ik vanuit het bedrijfsleven zo langzamerhand genoeg tegen. Vanuit communicatieperspectief is het verrassend en passend bij hun merkpositionering om op deze manier naar buiten te treden. 'Voor de makers door de makers' komt hierin goed naar voren. "

Van Dijk noemt het strategisch verantwoord om voor het effect op winkelpersoneel te kiezen en die publiekelijk centraal te stellen ('als het ware in bescherming te nemen').

,,Maar ik ben ook meer dan benieuwd naar het vervolg, want er wordt een bepaalde verwachting gecreëerd. Vanuit businessperspectief is de keuze de winkeldeuren - vooralsnog - open te houden natuurlijk een logische. De consument slaat massaal aan het klussen, de omzet van Praxis en andere bouwmarkten gaat door het dak. En door open te blijven, want zo kun je het ook brengen, stelt Praxis het klantbelang voorop en dus luisteren ze naar de klantbehoefte.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.