Nieuws Coronavirus

Economen Rabobank verwachten 'historisch diepe recessie'

Onze economie komt in een historisch diepe recessie ondanks alle steunpakketten. Dit jaar krimpt de economie met bijna zes procent, schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. VNO-NCW en MKB-Nederland reageren.

Van onze redactie 8 juni 2020

Winkelstraat faillissement gesloten coronacrisis

Foto: ANP.

Nederland maakt de diepste economische dip in honderd jaar door, maar ook: de zwaarste schok ligt inmiddels achter ons. Waar de horeca al een ongenadig harde klap kreeg (verwachting: 41 procent krimp dit jaar), moet voor andere sectoren de zwaarste periode nog komen. ,,De grootste klap voor de industrie komt waarschijnlijk pas in het derde kwartaal", zegt Ester Barendregt, hoofd RaboResearch Nederland.

,,De bouw kende dit jaar nog een heel sterke start, maar krijgt met vertraging nu ook last van de coronacrisis en de al langer bestaande stikstofproblematiek." Voor de bouw verwacht Rabobank ook in 2021 nog krimp.

Werkloosheid naar zeven procent

Begin dit jaar zaten 284.000 Nederlanders thuis zonder baan, een werkloosheid van drie procent. De Rabobank-economen verwachten dat dit percentage tegen het einde van het jaar is opgelopen tot zeven. De komende maanden zullen steeds meer zzp'ers en flexwerkers zonder werk komen te zitten. In de tweede helft van het jaar voorspelt de bank bovendien meer reorganisaties en faillissementen, waardoor ook meer werknemers met vaste contracten hun baan gaan verliezen.

Bedrijven krijgen te maken met consumenten die minder geld gaan uitgeven. Daarnaast zijn ook de vooruitzichten voor de export steeds slechter geworden. Veel van onze belangrijkste handelspartners zijn eveneens hard getroffen door de crisis. Nederlandse bedrijven zullen daardoor 7,2 procent minder goederen en diensten exporteren, voorziet de Rabobank.

Lees ook: Volg #nlstartop, over de nieuwe stappen van ondernemers

Hans de Boer (VNO-NCW): 'We kunnen het als open handelsland niet alleen'

,,De cijfers laten nog eens zien hoe ongekend hard deze crisis binnenkomt. Met alle nationale noodpakketten hopen we de schade voor ondernemers en hun mensen beperkt te houden, maar we kunnen dat als open handelsland niet alleen", stelt Hans de Boer van VNO-NCW. ,,Daarom moeten we zorgen dat de nieuwe Europese plannen goed op de Nederlandse plannen aansluiten en dat de interne markt blijft werken. De optelsom van die plannen kan de bazooka zijn die Europa en Nederland nodig hebben om een diepe recessie te voorkomen. Door het geld slim in te zetten verdient het zich bovendien terug.”

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Voorkomen dat levenslijn vanuit kabinet alsnog knapt'

,,De twee noodpakketten van het kabinet zijn voor heel veel ondernemers en hun medewerkers tot dusver een levenslijn geweest. We moeten voorkomen dat die straks alsnog knapt omdat de steun eindigt en ondernemers met een schuldenlast blijven zitten die ze op korte termijn niet kunnen terugbetalen", vindt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. ,,Want we hebben ondernemerschap en investeringskracht – bijvoorbeeld op kansrijke terreinen als verdere verduurzaming en AI - juist nodig om weer uit deze crisis te komen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.