Nieuws Coronavirus

Reissector blij met opsteker uit Den Haag: 'Dit is een mooie start'

De Nederlandse reissector is blij dat reizen naar een groep Europese landen vanaf halverwege deze maand weer mogelijk is, zo is de teneur na de persconferentie van woensdagavond. ,,We hebben in een diep zwart gat zitten kijken, waarin we dachten heel de zomer geen reizen te kunnen aanbieden en misschien zelfs langer, dus dit is een mooie opsteker", vat topman Mattijs ten Brink van Sunweb samen. ,,We kunnen nog niet overal heen, maar dit is een mooie start."

De Ondernemer / ANP 4 juni 2020

Vakantie grenzen corona juni

Vanaf 15 juni weer een bekend beeld richting de grens? Waarschijnlijk wel dankzij maatregelen vanuit Den Haag. Foto: ANP

Ten Brink verwacht dat de zomer wel wat rustiger zal zijn dan anders. Enerzijds kunnen we nog niet naar alle landen, anderzijds zijn er ook best wel wat mensen die zullen besluiten om dit jaar niet of niet naar het buitenland op vakantie te gaan, denkt hij. Het naseizoen kon wel eens relatief druk worden, aldus de Sunweb-topman.

,,We zagen de afgelopen tijd al een behoorlijke stijging van het aantal boekingen voor de maanden september, oktober en november. We verwachten dat er bestemmingen zijn die langer open zullen blijven dit jaar om zo nog iets van de verloren omzet uit het voorjaar goed te maken."

''Turkije wil graag en heeft zijn zaakjes goed op orde. Ik heb goede hoop''

Steven van der Heijden, Corendon

Nog geen geel Turkije en Griekenland

Belangrijke landen die nog ontbreken in het rijtje van landen die een 'geel reisadvies' krijgen zijn Griekenland en Turkije. Griekenland heeft Nederland nog niet op de lijst gezet van landen van waaruit reizigers zonder quarantaine welkom zijn, Turkije ligt buiten Europa en blijft daarom voorlopig op oranje staan. Corendon-topman Steven van der Heijden verwacht dat er voor Turkije snel een uitzondering wordt gemaakt, zei hij bij Hart van Nederland. ,,Turkije wil graag en heeft zijn zaakjes goed op orde. Ik heb goede hoop."

Turkije is voor Nederlandse reisorganisaties een belangrijk land. Nu dat nog dicht blijft, is Corendon vooral blij dat reizen naar Bulgarije en Curaçao weer door kunnen gaan. Sowieso hoopt Van der Heijden op flink wat boekingen de komende dagen. ,,Er was vandaag al meer belangstelling dan andere dagen."

''Veel reisbedrijven kunnen nu tenminste nog een beetje profiteren van het zomerseizoen. En ook de consument kan lekker genieten van zijn welverdiende vakantie''

Frank Oostdam, voorzitter ANVR

Teleurstelling bij ANVR

Brancheorganisatie ANVR is blij met de openstelling, maar teleurgesteld over het beperkte aantal landen waar Nederlandse vakantiegangers heen mogen. Voorzitter Frank Oostdam denkt wel dat de voorzichtige openstelling voor zijn leden het verschil kan maken tussen omvallen en overleven. ,,Veel reisbedrijven kunnen nu tenminste nog een beetje profiteren van het zomerseizoen. En ook de consument kan lekker genieten van zijn welverdiende vakantie."

Lees ook: Frank Oostdam (ANVR) over reisvouchers: 'Die móeten we na 1 juni ook garant krijgen'

NBTC: Ruim helft minder buitenlandse toeristen

Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland neemt dit jaar met ruim de helft af ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) ondanks de versoepelingen voor vakanties die verschillende landen de afgelopen periode doorvoerden. Ook het aantal Nederlandse toeristen die in eigen land op vakantie gaan valt dit jaar fors lager uit. Het NBTC rekent nu op circa 8 miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 60 procent van de ruim 20 miljoen toeristen uit het buitenland die vorig jaar Nederland bezochten. Die toeristen geven naar verwachting 5,2 miljard euro uit en dat is 64 procent minder dan vorig jaar.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.