Nieuws Coronavirus

Rotterdam en Amsterdam stoppen maandag met mondkapjesplicht

Bezoekers van een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam zijn vanaf maandag 31 augustus niet langer verplicht om een mondkapje te dragen. Het experiment stopt volgens planning op die datum. Dat hebben de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond laten weten. InRetail reageert direct 'heel positief' op de ontwikkelingen.

ANP / De Ondernemer 28 augustus 2020

Mondkapjes rotterdam plicht corona

Handhavers en winkelend publiek in het centrum van Rotterdam. Foto: Sander Koning/ANP

Door het minder warme weer en het einde van het toeristische hoogseizoen is het op de drukste plekken nu waarschijnlijk makkelijker om anderhalve meter afstand te houden, stelt de veiligheidsregio. De gemeente blijft het in de gaten houden en neemt indien nodig 'informatiegestuurde en risicogerichte' maatregelen.

''Als het nodig is, wordt de mondkapjesplicht wellicht weer ingevoerd''

Veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond

De mondkapjesplicht op die drukke plekken was begin augustus ingevoerd. Als het nodig is, wordt de mondkapjesplicht wellicht weer ingevoerd.

Ondernemers hadden veel bezwaar

De mondkapjesplicht op die drukke plekken was begin augustus ingevoerd. Veel ondernemers hadden er bezwaar tegen, omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan shoppen. De veiligheidsregio heeft die bezwaren gehoord. ,,Ook horen we van sommige Amsterdammers en bezoekers dat ze zorgen hebben over hun gezondheid op drukke plekken. Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment."

In de evaluatie wordt ook gekeken of het dragen van een mondkapje heeft gezorgd voor gedragsverandering. De evaluatie van het mondkapjesexperiment wordt in de loop van september verwacht, meldt Rotterdam.'

Retail-ondernemers 'heel positief'

INRetail reageert ‘heel positief’ op het bericht, bij monde van een woordvoerder. ,,Een experiment is bedoeld om te ervaren hoe iets is bedoeld, goed dat ze het ook bij een experiment laten. Ze zijn natuurlijk overladen met kritiek door ondernemersvertegenwoordigers en ook verschillende onderzoeksbureaus hebben uitgezocht wat de enorme impact was op de bezoekers en omzetten van de ondernemers in de gebieden. Wat blijft is dat er veel omzetverlies is geleden, daarover hebben wij komende dinsdag samen met lokale vertegenwoordigers een gesprek met de burgemeester van Rotterdam. Daarin zullen we gezamenlijk gaan kijken naar wat er kan en wat er nodig is.”

Lees ook: Springkussenbranche genadeloos getroffen: 'Ik vrees dat veel collega’s het niet redden'

Dit weekend mondkapjes nog verplicht

In Amsterdam geldt de verplichting nog een paar dagen onder meer in het Wallengebied, de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt. In Rotterdam geldt het in delen van het centrum zoals de Meent en de Lijnbaan, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaandermarkt en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Mensen die op die aangewezen plekken geen mondkapje dragen, lopen dus nog enkele dagen kans op een boete van 95 euro.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.