Nieuws Coronavirus

Steun banken aan bedrijven in coronacrisis loopt op naar 12,8 miljard

De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 12,8 miljard euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 144.000 ondernemers bij te staan door ze uitstel van aflossingen te verlenen, extra leningen te verstrekken en hun kredietruimte te vergroten.

De Ondernemer / ANP 29 mei 2020

Steun banken bedrijven corona

Het ABN AMRO-hoofdkantoor in Amsterdam. Foto: ANP

De afgelopen twee weken was de stijging van de steun minder groot dan de weken ervoor. Halverwege mei ging het om 143.000 bedrijven en 11 miljard euro. Begin deze maand werden 111.000 bedrijven geholpen voor een totaalbedrag van 5,4 miljard euro.

Het aantal bedrijven dat uitstel van betaling kreeg, daalde sinds halverwege deze maand met 1.000 tot 128.000. De waarde van dat uitstel is 3 miljard euro. Daarnaast kregen 12.600 ondernemers extra leningen en kredietruimte zonder dat daar een overheidsgarantie bij kwam kijken, goed voor 8,8 miljard euro. Leningen waarbij de overheid garant staat werden aan 3.600 bedrijven verstrekt met een waarde van 988 miljoen euro.

''Hopelijk hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet per 1 juni een positief effect op de economie''

Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

Steunpakketten en NOW-regeling

Veel bedrijven krijgen financieel weer wat lucht, merken de banken die daarmee de afvlakking van het aantal steunvragen verklaren. Het uitstel van aflossingen, de steunpakketten van de overheid en de uitstel van belastingen hebben de acute nood opgelost voor veel ondernemers. De banken sluiten echter niet uit dat de vraag over enige tijd weer verder zal toenemen.

,,Hopelijk hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet per 1 juni een positief effect op de economie", kijkt NVB-voorzitter Chris Buijink vooruit. Hij ziet echter dat de crisis steeds meer gevolgen krijgt voor consumenten. Het aantal WW-uitkeringen steeg vorige maand al sterk, terwijl de NOW-regeling het aantal ontslagen nog beperkte.

Lees ook: Cijfers CBS: vooral horeca doet beroep op tegemoetkoming schade coronacrisis

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.