Nieuws Coronavirus

KPMG: Terugbetaling NOW-steun dreigt voor deel werkgevers

Werkgevers dreigen een gedeelte - of zelfs alles - van de coronasteun uit de NOW-regeling terug te moeten betalen. Daarvoor waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co in het FD. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt intussen te kijken naar een oplossing, VNO-NCW en MKB-Nederland gaan er van uit dat 'hiermee in de eindafrekening rekening wordt gehouden'.

Bron: FD 13 mei 2020

Laatste update: 13 mei 2020 15:30

Koolmees noodpakket maatregelen ondernemen sociale zaken werkgelegenheid corona

De mogelijke terugbetaling dreigt voor bedrijven die zogeheten incidenteel loon hebben uitbetaald in januari. Onder incidenteel loon valt bijvoorbeeld een dertiende maand, werkgevers betalen deze in december óf januari. De fiscalisten waarschuwen nu voor een totaal willekeurige tweedeling tussen werkgevers op basis van wanneer de dertiende maand wordt uitbetaald.

Aanpassing NOW-regeling noodzakelijk

Wanneer in december de dertiende maand is uitbetaald blijft de werkgever buiten schot en mag deze de volledige NOW-regeling houden.'Het grootste probleem is dat het systeem zo tot volstrekt willekeurige uitkomsten leidt. Ik vind het niet uit te leggen dat de hoogte van de NOW afhankelijk is van de vraag of een dertiende maand in december of januari is uitbetaald." Zo verwoordt belastingadviseur Olaf Leurs van KPMG de situatie bij het FD.

VNO-NCW: 'Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest'

In een reactie aan De Ondernemer stelt VNO-NCW te verwachten 'dat de soep niet zo heet gegeten wordt'. ,,Dit alles staat op ons netvlies, maar we hebben goede hoop dat dit probleem in de praktijk geen probleem blijkt te zijn". Daarbij lijkt de verwachting dat deze terugbetaling stop wordt gezet voordat deze een probleem wordt voor ondernemers.

In het bericht van het FD geeft de overheid eenzelfde reactie: het ministerie zegt de problemen te kennen en na te denken over een oplossing.

Lees ook: Hans de Boer (VNO-NCW): 'Persconferentie-Rutte is na het kamerdebat ruimschoots goedgemaakt'

'Kabinet had al aangegeven onbedoelde effecten te willen repareren'

Een woordvoerder van MKB-Nederland stelt ons al eerder aandacht gevraagd te hebben voor deze problematiek, en dan de incidentele beloningen in januari en het mogelijk effect ten aanzien van de NOW en risico op terugbetalen. ,,Wij gaan er vanuit dat hier in de eindafrekening rekening mee wordt gehouden."

,,De regeling is met grote spoed in elkaar gezet en het kabinet heeft aangegeven dat als zaken daardoor onbedoelde effecten hebben, men er voor open staat om dit te repareren. Dat heeft het kabinet al eerder gedaan bij meerdere regelingen, zoals NOW en TOGS."

MKB-Nederland ziet in dit geval als oplossing een naar rato afhandeling van het NOW-voorschot in relatie tot gerealiseerde loonsom en omzetverlies over die periode. ,,Dus geen onevenredig negatief effect van wel of niet een dertiende maand of bonus in januari hebben gehad."

Lees ook: Gerard van den Broek: 'Overheid, de tijd van zachte maatregelen is voorbij'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.