Nieuws Coronavirus

TOGS-regeling: RVO meldt eerste resultaten

Eind maart besloot de overheid ondernemers in een aantal specifieke sectoren die zijn getroffen door de coronamaatregelen een eenmalig vast bedrag van € 4000 te geven via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Wat zag de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de eerste maand gebeuren?

Bron: RVO 29 april 2020

Mona Keijzer VVD mkb CDA

Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, gaf bij een virtueel bezoek aan RVO aan 'trots te zijn op de wijze waarop RVO uitvoering geeft aan de TOGS-regeling'. Foto: ANP.

De TOGS-regeling is naast de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) voor de grootste groep ondernemers het meest relevant. Dat bleek uit een 'flitspeiling' van de Kamer van Koophandel (KVK) onder ondernemers in de laatste week van maart. Vooral respondenten uit het micro-mkb (2 tot en met 9 werkzame personen) en ondernemers uit de horeca en persoonlijke dienstverlening merkten de TOGS als meest relevant aan.

TOGS-regeling: 452 miljoen euro uitgekeerd

Met als peildatum 23 april jl. hebben ruim 141.000 ondernemers een aanvraag voor de TOGS-regeling ingediend, waarvan 113.000 dossiers positief zijn beoordeeld. In totaal keerde RVO tot nu toe € 452 miljoen uit.

De capaciteit bij de afdeling klantcontact van de RVO is bijna verdubbeld, de afdeling is 7 dagen per week bereikbaar (niet op feestdagen). Over de TOGS-regeling beantwoordde de RVO tot nu toe 45.000 telefoontjes, 11.000 live chat vragen, 800 webcare vragen en 10.700 e-mails.

Lees ook: Wie hoogleraar economie Eijffinger spreekt, weet: de economie is níet stuk

Uitbreiding TOGS-regeling

De verlengde gezondheidsmaatregelen vanwege het coronavirus hebben een grotere, directe impact op sommige ondernemers. RVO en andere partijen gaven signalen hierover door aan het ministerie van EZK. Daarom is de regeling een aantal keer uitgebreid.

De uitbreiding betrof:

  • non-foodsector, zoals winkeliers (sinds 30 maart)
  • food detailhandel, toeleveranciers (onder andere groothandel) en dienstverlening zoals taxibedrijven, contactberoepen als tattooshops en agrarische recreatieondernemingen (sinds 15 april)
  • zorgondernemingen zoals bijvoorbeeld praktijken van tandartsen en fysiotherapeuten (sinds 22 april)

Via deze link kom je bij de meest gestelde vragen, op de website van de RVO.

Lees ook: Nationaal Ondernemers Onderzoek: dóór met innovatie

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.