Nieuws Coronavirus

CPB: 'TOZO vanaf oktober alleen voor zzp'ers zonder eigen vermogen'

Coronasteun aan zzp-ondernemers - de TOZO-regeling - moet vanaf oktober alleen nog worden verstrekt aan ondernemers die weinig vermogen hebben, of de regeling moet helemaal worden stopgezet. Dat idee komt van het Centraal Planbureau (CPB) en ligt 'economisch het meest voor de hand'.

Van onze redactie 16 juli 2020

TOZO regeling geld corona crisis

Met de zogenoemde TOZO-regeling, opgezet vanwege de coronacrisis, kunnen zelfstandigen zonder personeel (zzp) op dit moment hun inkomen tot de bijstandsnorm laten aanvullen. Het CPB beargumenteert dat die steun beter tot zijn recht komt bij ondernemers die weinig vermogen hebben.

Dit zou ondernemers in getroffen sectoren die wel vermogen hebben een financiële prikkel geven om bijvoorbeeld over te stappen op een andere sector. De uitvoeringskosten per uitkeringsgerechtigde worden dan wel hoger vanwege de toets op het eigen vermogen.

Lees ook: Tijdelijke Noodregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) blijft behouden

Volledige beëindiging van de TOZO-regeling behoort volgens het CPB ook tot de mogelijkheden. Zelfstandigen vallen dan terug op het reguliere sociale vangnet. Dat bestaat uit een kredietregeling en de algemene bijstand. Voor die regelingen geldt al een toets op het eigen vermogen.

Lees ook: Noodpakket uitgebreid: ook coronaregeling voor flexwerkers

Wat is de TOZO-regeling?

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.