Nieuws Coronavirus

Twentse supermarktondernemer sluit deuren alsnog na politiebevel

De politie heeft de Twentse supermarkt Berning verzegeld nadat de eigenaar een afhaalpunt aan de deur begon. Raymond Berning opende het ‘nieuwe bedrijf’ donderdagochtend nadat hij de deuren van zijn supermarkt op politiebevel moest sluiten. De ondernemer zou bij herhaling corona-maatregelen aan zijn laars hebben gelapt.

Redactie Tubantia 13 augustus 2020

Laatste update: 13 augustus 2020 12:22

MyChannels Video ID: 161357

Bekijk hierboven de video (bron: de Stentor) waarin supermarkteigenaar Berning de sluitingsbrief weigert aan te nemen.

De supermarktexploitant had voordat hij openging een bus voor zijn zaak neergezet, zo schrijft Tubantia. Hij zei dat hij dit had gedaan om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren. Onder applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open. Deze donderdagochtend zijn de broodjes afgebakken alsof het een dag is als elke andere. Klanten doen ‘gewoon’ boodschappen.

Politie en handhaving meldde zich ‘s ochtends ook bij de winkel. Berning moest zijn supermarkt voor 10.00 uur sluiten. De eigenaar weigerde in eerste instantie dat bevel, maar nét voor het ultimatum voelde hij zich genoodzaakt om er wél gehoor aan te geven. Even later begon hij een afhaalpunt bij de deur.

„We zijn nu net een nieuw bedrijf begonnen. Een pick-up point,'' zei hij. ,,Er worden al bestellingen klaargemaakt. Mensen kunnen via de deur afrekenen.'' Daarop verzamelde een groep agenten zich rondom de supermarkt, die de winkel uiteindelijk hebben verzegeld.

Sluiting

Vanaf deze donderdag moest de supermarkt in het grensdorp dicht op last van de Veiligheidsregio Twente. Berning zou bij herhaling de coronaregels aan zijn laars hebben gelapt. Volgens de veiligheidsregio is de supermarkt sinds april 21 keer gecontroleerd, zijn achttien overtredingen van de coronaregels geconstateerd en is tien keer een last onder dwangsom ( à 5000 euro per stuk) opgelegd. Die zijn allemaal genegeerd door supermarkteigenaar Raymond Berning.

De veiligheidsregio overhandigde Berning gisteren een brief dat hij zijn zaak vanaf vandaag gesloten moet houden totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels. De veiligheidsregio waarschuwde met maatregelen te komen als de supermarkt toch open zou gaan. Gisteren werd hem de boodschap per brief persoonlijk gebracht door twee boa’s plus de woordvoerder van de veiligheidsregio, Ton Kamp. Berning kreeg de envelop buiten de supermarkt in zijn handen gedrukt, maar gooide hem na een pittige discussie met de boa’s en Kamp op straat.

Lees ook: Coronamaatregel: supermarkt moet dicht, je weigert sluitingsbrief, en dan?

Eerste supermarkt

Voor zover bekend is Berning de eerste supermarkt in Nederland die met een dergelijke drastische maatregel wordt geconfronteerd. De ondernemer vertelde eerder al een boete van 50.000 euro te hebben gekregen. Volgens hem voldoet hij wel aan de regels. Hij zegt het slachtoffer te zijn van ‘incompetente boa’s en kortzichtigheid van de veiligheidsregio’.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.