Nieuws Coronavirus

Vakbeurzen-expert Peter Groot: 'Kabinet veegt alle evenementen over één kam'

'Het kabinet veegt alle evenementen over één kam. Door dit gebrek aan onderscheid tussen festivals en vakbeurzen staan direct 61.000 banen en 4,4 miljard euro omzet op het spel', stelt Peter Groot, initiatiefnemer van ‘Veilig naar de Vakbeurs’ en het veiligheidsprotocol voor vakbeurzen.

Van onze redactie 10 juni 2020

Evenement diner corona

,,Vakbeurzen worden georganiseerd in grote goed geventileerde hallen, waar het bezoek gemaximeerd en gespreid worden. Zo zijn vakbeurzen veel meer te vergelijken met de IKEA, Gamma of een tuincentrum, en die mogen wel open,” stelt Peter Groot.

De vakevenementensector heeft begin mei een protocol ingediend met aanvullende maatregelen bovenop de RIVM-richtlijnen. De sector benadrukt dat zij experts zijn op het gebied van bezoekersstromen en als geen ander de veiligheid van bezoekers kunnen garanderen.

'Waarom pretparken en bouwmarkten wel en wij niet?'

Volgens Peter Groot kan het kabinet een besluit niet langer uitstellen, 'omdat wij enerzijds protocol met de sector hebben opgesteld waarbij we de veiligheid kunnen waarborgen en anderzijds omdat niet meer uit te leggen is waarom pretparken, bouwmarkten en vliegtuigen wel open kunnen, maar wij niet.'

,,Vakbeurzen hebben maandenlange voorbereidingstijd nodig, en om nog iets van het najaar te kunnen maken, hebben we liever vandaag antwoord, dan morgen. In Duitsland begrijpen ze dat, daar zijn vakbeurzen weer geopend.”

De sector als geheel dringt deze week met de campagne #laatonszakendoen aan op duidelijkheid voor 1 juli.

Lees ook: Thijs van der Zande: Dit wordt het nieuwe normaal in de eventbranche

'Onderscheid tussen consumenten- en zakelijke evenementen noodzakelijk'

,,Er zit een wereld van verschil tussen een popconcert en een netwerkbijeenkomst. Wat ons betreft wordt er om te beginnen onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke evenementen en vervolgens goed kijken naar de omvang en dus het verspreidingsrisico," vindt Thijs van der Zande, Business Development Manager bij De Ondernemer.

,,Zakelijke evenementen drukken bijvoorbeeld veel minder op het OV dan consumentenevenementen. Je zult zien dat er dan zonder al te veel risico weer enorm veel mogelijk is voor de zakelijke markt en eerlijk gezegd, het is heel hard nodig. Niet alleen om veel event-organisatoren, congreslocaties, sprekers en leveranciers van bij audiovisuele middelen van de ondergang te redden maar ook om weer persoonlijke ontmoetingen tot stand te brengen en ondernemers te inspireren tijdens bijvoorbeeld congressen, dan maar kleinschalig en zeker binnen de veilige norm want een tweede golf is voor niemand goed".

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.