Nieuws Coronavirus

Extra verdienmodel voor restaurants na heropening: online veiling voor laatste tafels

Horecaondernemers kunnen vanaf 1 juni een aantal restauranttafels veilen. Via het online platform Laatstetafels.nl stellen ze één of meer tafels beschikbaar voor mensen die last-minute besluiten om uit eten te gaan: extra omzet! Het idee komt van vier startup-ondernemers die hiermee noodlijdende restauranthouders een steuntje in de rug willen geven.

Van onze redactie 14 mei 2020

Laatste tafel restaurant

Restaurants mogen waarschijnlijk per 1 juni open, maar binnen kunnen voorlopig maar 30 mensen gelijktijdig terecht. En dat is inclusief personeel. Die schaarste zal vermoedelijk een run op reserveringen veroorzaken. Via laatstetafels.nl kunnen horecaondernemers nog wat extra omzet genereren én mensen die op het laatste moment besluiten om uit eten te gaan op hun wenken bedienen.

''De hoogste bieder krijgt de tafel en kan ’s avonds gedurende een vast tijdsslot naar z’n favoriete restaurant''

Jelmer Schortinghuis, ondernemer

De hoogste bieder krijgt per dag de laatste tafel

Laatstetafels.nl is een initiatief van de ondernemers Jelmer Schortinghuis en Patrick Merkx van Proranje Vastgoed in samenwerking met de webdevelopers Lee Willoughby en Benjamin Schriel. ,,Via ons platform kan een horecazaak één of meer tafels veilen”, vertelt Schortinghuis. ,,Mensen die last-minute besluiten om uit eten te gaan, schrijven zich in op Laatstetafels.nl en bieden daar op één van de vrije plekjes. De hoogste bieder krijgt de tafel en kan ’s avonds gedurende een vast tijdsslot naar z’n favoriete restaurant. Gasten hoeven dus niet weken van tevoren een plekje te reserveren en kunnen echt spontaan uiteten.”

Totale opbrengst naar ondernemer

Om horecazaken financieel te ondersteunen, gaat de volle 100% van het veilingbedrag naar de ondernemer, op iedere transactie wordt daarnaast een handling fee geheven. ,,We willen restauranthouders hiermee de kans bieden om extra omzet te genereren. Zij kunnen zelf bepalen hoeveel tafels ze op deze manier beschikbaar stellen en om welk tijdsslot het gaat”, aldus Schortinghuis. Winnaars van de veiling rekenen meteen af. Een push-bericht vertelt de horecaondernemer dat de tafel is geveild.

Lees ook: Versoepeling corona-maatregelen: wat houdt het in voor de horeca?

Geef niet meteen alle tafels weg

Momenteel wordt hard gewerkt om het platform in de lucht te krijgen. Wel kunnen horecazaken zich al registreren. ,,Het platform staat en wordt nu nog vol getest. We raden de horecaondernemers aan om deze maand niet meteen al hun tafels weg te geven, maar minimaal één tafel beschikbaar te houden. Door die te veilen kunnen ze hun omzet namelijk een extra boost geven.”

Er hebben zich al een paar bekende restaurants bij het platform aangemeld. De oprichters verwachten dat de komende weken nog veel meer enthousiaste horecaondernemers zich zullen aansluiten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.