Nieuws Coronavirus

Onderzoek: 'Zes op de tien werkplekken niet bruikbaar door 1,5 meter-regel'

Als werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, zal de regel van 1,5 meter afstand houden waarschijnlijk nog steeds gelden. Dat betekent dat zo'n zes op de tien werkplekken tijdelijk niet bruikbaar zullen zijn, toont onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 10 april 2020

Kantoor werkplekken corona

Afbeelding ter illustratie. Foto door Marc Mueller via Pexels.

Een terugkeer naar kantoor zal op basis van strikte regels gaan, stellen de adviseurs. Zij baseren zich op de situatie in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Na een strenge lockdown gelden daar nog steeds afstandsmaatregelen in kantoren. Vergelijkbare acties kunnen in Nederland worden verwacht.

Helft werkplekken moet leeg blijven

Alleen al door de vereiste afstand tussen medewerkers moet de helft van de werkplekken leeg blijven, berekenen de adviseurs. Het totaal aantal plekken neemt evenwel verder af, omdat bureaus niet meer gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Met de nieuwe normen is er één vaste werkplek per medewerker die dagelijks grondig schoongemaakt moet worden. Van de 2 miljoen werkplekken die in Nederland beschikbaar zijn, kunnen er 1,2 miljoen tijdelijk niet worden gebruikt, voorspelt Colliers International.

Volgens directeur werkplekinnovatie Harold Coenders bij de vastgoedadviseur moeten bedrijven nu al aan de slag met het maken van de nodige protocollen voor de heropening van kantoorpanden. Zijn advies is om minimaal één dag in te plannen waarop het hele team samen op kantoor kan werken.