Nieuws Coronavirus

Won Yip over nieuwe lokale coronamaatregelen: ‘Het kalf is verdronken en we zijn vogelvrij’

‘We gaan een heel lastige, onvoorspelbare periode tegemoet’. Meer dan anders ziet de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip de nabije toekomst somber in. Dit is zijn reactie op de eerder deze week afgekondigde extra maatregelen voor de Amsterdamse binnenstad, waarbij bezoekers door burgemeester Halsema werd ontraden om naar de stad te komen.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 21 augustus 2020

Won yip dam amsterdam horeca corona

Won Yip: ,,Politiek Den-Haag wast zijn handen schoon met het oog op de landelijke verkiezingen.'' Foto: Linelle Deunk

Die extra maatregelen zijn (meer) slecht nieuws voor Amsterdamse horecaondernemers. Yip, die zes zaken in het centrum van de hoofdstad exploiteert, is stellig: ,,Politiek Den Haag wast zijn handen schoon met het oog op de landelijke verkiezingen in het voorjaar van 2021. De burgemeesters krijgen nu de ondankbare taak om de problemen op te lossen.”

40 procent minder omzet binnen enkele dagen

En de meest recente oplossing van Halsema heeft direct een negatief effect op Yips business: ,,We hebben deze week al circa 40 procent minder omzet!” Volgens hem vindt er nog wel overleg plaats, maar dat noemt hij ‘blablabla voor de bühne’. ,,Het kalf is verdronken en we zijn vogelvrij. We gaan een heel lastige, onvoorspelbare periode tegemoet. Ik zie niet in waarom een bedrijf tien dagen dicht moet als er besmettingen zijn terwijl er geen overtredingen zijn geconstateerd. Veruit de meeste besmettingen vinden in de privésfeer plaats. Bij sluiting gaat al het personeel naar huis en dat betekent nog meer risico op besmetting bij heropening van een bedrijf. We zijn dus feitelijk ‘vogelvrij’ verklaard.”

''In maart was ik trots op het land. Er was volop verdraagzaamheid en begrip van iedereen. Gaandeweg heeft dit plaats gemaakt voor een enorme, niet te controleren verdeeldheid''

Won Yip, horecaondernemer

Te veel geblunder in de afgelopen maanden

Ook Yip valt op dat er veel is veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus. ,,In maart was ik trots op het land. Er was volop verdraagzaamheid en begrip van iedereen. Gaandeweg heeft dit plaats gemaakt voor een enorme, niet te controleren verdeeldheid. De afgelopen maanden hebben we te veel geblunder gezien; te veel tegenstellingen. En dat heeft op alle fronten effect op de geloofwaardigheid van de beslissers. De zorg hebben ze weer lelijk weggezet en controlerende instanties staan met de rug tegen de muur ten gevolge van de onduidelijkheden en de grimmige sfeer in het land.”

''Ik ben ervan overtuigd dat de crisis alle sectoren zal raken. Hoe ga je daar omscholing voor organiseren?''

Won Yip, horecaondernemer

Omscholing in NOW3 is 'op grote schaal geld verbranden'

Het geblunder en de tegenstellingen ziet Yip ook terug in het aangekondigde derde noodpakket voor ondernemers, NOW3. ,,Omscholing speelt een belangrijke rol in dit pakket. Ik ben ervan overtuigd dat de crisis alle sectoren zal raken. Hoe ga je daar omscholing voor organiseren? Naar mijn persoonlijke mening is dit wederom op grote schaal ‘geld verbranden’.”

De ondernemer heeft zelf volgens hem goedkopere suggestie: ,,Je begint met een aanpassing in de arbeidswet: eerste vijf keer een jaarcontract en pas na vijf jaar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Hierdoor creëer je bij de werknemer meer besef: die zal zelf vaker stilstaan bij het verdere verloop van zijn carrière en zal eerder geneigd zijn tot omscholing.”

Lees ook: Dé drie zakelijke overlevingstips van horecaondernemer Won Yip

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.