Grote groepen, daar moeten de wereldrestaurants het doorgaans van hebben. Drie- vierhonderd man kunnen de meeste makkelijk kwijt. Ideaal voor mensen die er een verjaardag, vrijgezellenfeest of bedrijfsfeest willen vieren. Dat ze per 1 juni weer voor 30 klanten open mogen, zet dan ook niet echt zoden aan de dijk. In de meeste restaurants staat dat er al aan personeel op de vloer, schrijft het AD.
Twee uur onbeperkt eten
Dinertijd in Asten kan onder normale omstandigheden zo'n driehonderd gasten tegelijkertijd ontvangen. Die zaten er in de weekenden voor de coronacrisis ook geregeld. Voor 28,95 euro konden zij zich dan twee uur laven aan een buffet uiteenlopend van gerookte zalm tot wokgerechten en van sushi tot kipsaté. Tientallen gerechten, een uitgebreid toetjesbuffet en onbeperkt bier, wijn en fris.
Waarom is er niet gekeken naar de vloeroppervlakte van een restaurant?
Jin Pan, eigenaar Dinertijd
Vaste klanten van Dinertijd zullen nog even geduld moeten hebben want voor dertig klanten gaat eigenaar Jin Pan nog niet open. ,,Als ik die dan hetzelfde buffet moet voorschotelen, kan ik de helft na afloop weggooien.” Pan is teleurgesteld dat de overheid niet gekozen heeft voor maatwerk. ,,Waarom is er niet gekeken naar de vloeroppervlakte van een restaurant?”
Zelfde corona-regels als bioscopen
Die vraag krijgen ze bij de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) ook vaker. Veel wereldkeukens zijn eigendom van Chinese eigenaars en die lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan, zo vertelt woordvoerder Shella Cortissos. ,,Voor bioscopen gold in eerste instantie ook 30 bezoekers per bioscoop. Later is dat 30 bezoekers per zaal geworden. Veel wereldrestaurants hebben ook meerdere zalen dus ook hier zou je makkelijk kunnen versoepelen.”
Maar zelfs al zouden de restaurants meer klanten mogen verwelkomen, ook het concept met een lopend buffet brengt moeilijkheden met zich mee. Mensen die samen in de rij staan en dezelfde opscheplepels vastpakken lopen het risico elkaar te besmetten. Afgelopen week ging een filmpje van een Japans experiment viraal. Tijdens dat experiment werd de situatie in een buffetrestaurant nagebootst. Een bezoeker was zogenaamd besmet en had na een half uur het ‘virus’ via het buffet overgedragen op alle andere gasten. Ook Cortissos denkt dat een buffet lastig is in coronatijd. ,,Met 30 mensen is dat misschien nog te regelen maar als er in juli honderd binnen mogen kom je al snel in de knel.”
We proberen positief te blijven. Dertig bezoekers is altijd nog beter dan geen bezoekers
Thammy van Amstel, restaurant Lundi
Dat denken ze ook bij restaurant Lundi in Eindhoven. Ook hier ruimte voor 300 bezoekers maar een buffet vinden de eigenaars voorlopig even niet verantwoord. ,,We denken momenteel na over een manier om mensen aan tafel te bedienen”, aldus dochter Thammy van Amstel. ,,We moeten de plannen nog verder uitwerken maar we willen bezoekers op een veilige manier ontvangen.” Ook het menu staat volgens Van Amstel nog niet vast. ,,Het zal een ruim aanbod zijn zonder dat we veel hoeven te verspillen.” Ze verwacht dat Lundi in juni de deuren heropent. ,,We proberen positief te blijven. Dertig bezoekers is altijd nog beter dan geen bezoekers.”
Ontsmetten van handen
Pan van Dinertijd is zijn zaak aan het verbouwen en werkt achter de schermen hard aan een plan om in juli toch open te kunnen. ,,Dan mogen we als het goed is honderd mensen ontvangen. Bezoekers zullen bijvoorbeeld per tafel naar het buffet mogen, moeten bij het begin van het buffet hun handen ontsmetten en we zullen opscheplepels doorlopend vervangen.”
Lees ook: Deze ondernemers overleven én groeien met optimisme en versproducten